En inbiten pescetarian
En pescetarian är en som även äter fisk och skaldjur, som Torbjörn Umegård på bilden. (Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times)


Torbjörn Umegård har följt en vegetarisk kost sedan barnsben, och tycker att det är en hälsosam livsstil. Det var inte fråga om någon hälsotrend när han för trettio år sedan bestämde sig för att bli vegetarian. Bara tio år gammal inspirerades han av sin äldre bror, och tillsammans slutade de att äta kött.

– På den tiden var det helt och hållet ett djuretiskt motiv, och det är först på senare år som det till större del har blivit en miljöfråga, berättar Torbjörn Umegård.

Han arbetar inom it-branchen, och bor tillsammans med sin fru och två barn strax utanför Stockholm. Han är ensam vegetarian i familjen, men det är inget han upplever som krångligt. Det var det inte heller när han var barn, trots att föräldrarna åt en vanlig kost.

– Till stor del berodde det nog på att vi faktiskt fortfarande åt fisk och skaldjur. Vi tyckte att varmblodiga djur var mer högtstående, och därför kändes det helt okey att äta sådant som fisk.

Även idag äter Torbjörn Umegård lite fisk, skaldjur och mjölkprodukter, vilket innebär att han inte är vegetarian i strikt bemärkelse, utan snarare en pescetarian, en variant av vegetarianism som har blivit allt vanligare idag.

Mat ett sätt att uttrycka sig på

– Jag håller egentligen med veganerna i deras argument, men för mig handlar det mycket om att det inte ska bli för krångligt, att få vardagen att fungera.

Ibland måste familjen laga olika mat, men de äter vegetariskt tillsammans några gånger i veckan. Till middag blir det gärna linser i olika former, som blandas ner i röror och grytor.

– De är lätta att tillaga och kräver inte så mycket förberedelser, säger Torbjörn Umegård.

Överlag är familjen noga med råvaror och köper mycket ekologiskt, men de är inte alltför petiga.

– Ibland kan det slinka ner någon liten godisbit som innehåller gelatin.

Torbjörn Umegård känner sig ganska säker på att en vegetarisk kost med ett litet inslag av mjölk och fisk är bättre och hälsosammare än en normalkost med mycket kött och mejeriprodukter.

– Men samtidigt är människor olika och det som är en perfekt kost för mig kanske inte är det för en annan.

Sverige får sin första ”gröna” livsmedelskedja

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri