En gripen för bombattentat i Indien
En indisk flicka håller ett plakat när hon deltar i kondoleansmöte i Kolkata i Indien den 19 februari 2007 efter att två bomber sprängdes på ”Vänskapsexpressen” mellan Pakistan och Indien. (Foto: AFP/ Deshakalyan Chowdhury)


En person har gripits för bombattentatet mot ett tåg, på väg från Indien till Pakistan, i vilket minst 67 personer dog. Pakistans president sade att attacken inte kommer att störa fredssamtalen mellan länderna.

Dödstalet i sprängdådet natten mot måndagen kunde ha blivit ännu större, men av de fyra bomberna ombord på Vänskapsexpressen exploderade bara två. Sprängladdningarna var gömda i resväskor fulla med eldfarlig vätska. Den efterföljande branden i två av vagnarna blev än mer fatal då dörrarna var låsta och fönstren försedda med galler.

-Vi kunde inte rädda någon. De skrek inuti, men de kunde inte komma ut. På några minuter tystades skriken av eldens dån, berättade en bybo som försökte bekämpa branden efter det att tåget stannat på landsbygden ungefär tio mil norr om Indiens huvudstad New Delhi.

Det tog brandkåren närmare två timmar att släcka elden. Av vagnarna återstod då bara utbrända skal på hjul. En fjärdedel av offren var mycket svårt brända.

-Det går inte ens att se om de är män eller kvinnor
, sade sjuksköterskan Rohtas Singh till nyhetsbyrån Reuters.

En majoritet av de dödade uppgavs vara pakistanier.

Indiens järnvägsminister Laloo Prasad Yadav uppgav att en person har gripits misstänkt för dådet. Enligt ögonvittnen befann sig den gripne i sällskap med en annan man ombord på tåget och de två uppträdde ”misstänkt”.

-Uppsåtet är tydligt. Det är ett försök att underminera fredssamtalen mellan Indien och Pakistan. Oskyldiga människor har dödats, sade Yadav.

Ingen grupp hade
på måndagseftermiddagen tagit på sig ansvaret.

Pakistans president Pervez Musharraf sade att attentatet inte kommer tillåtas påverka fredssamtalen.

-Sådana hänsynslösa terrorhandlingar kommer bara att ytterligare stärka vår beslutsamhet att nå vårt gemensamma mål, en hållbar fred.

Till skillnad från tidigare attacker, exempelvis mot Indiens parlament i december 2001, utbyttes inga beskyllningar länderna emellan. Pakistans utrikesminister Khurshid Kasuri sade tvärtom att hans aviserade besök i Indien kommer att bli av som planerat.

Indiens börser påverkades inte heller.

Pakistans järnvägsminister Rashid Ahmed kritiserade dock Indien för att tågen körts med låsta vagnar.

-Många liv kunde ha räddats om vagnarna inte hade varit låsta.

Tågförbindelsen mellan de båda ärkefienderna stoppades i början av 2002 sedan spänningarna ökat. Först 2004 öppnades linjen igen efter en upptining av relationerna.

I juli förra året dödades 185 människor i ett tågattentat i Bombay. Den attacken, som av Indien misstänktes ha förövats av Pakistanstödda islamister, ledde till att fredssamtalen mellan de båda länderna lades på is i flera månader. Tv-kanalen New Delhi Television uppgav sig på måndagen ha fått uppgifter från säkerhetstjänsten om att det kan finnas kopplingar mellan måndagens attentat och det i Bombay.

Enligt svenska UD finns det inget som tyder på att svenskar dödats eller skadats i branden.


Den indisk-tibetanska gränspolisen (ITBP) tillsammans med järnvägens skyddpolis (RPF) vaktar bredvid det eldhärjade tåget efter bombattacken. Minst 66 personer brändes ihjäl på tåget. Avsikten med bombattacken tros vara att störa fredsprocessen mellan Pakistan och Indien. (Foto: AFP/Prakash Singh)

Den indisk-tibetanska gränspolisen (ITBP) tillsammans med järnvägens skyddpolis (RPF) vaktar bredvid det eldhärjade tåget efter bombattacken. Minst 66 personer brändes ihjäl på tåget. Avsikten med bombattacken tros vara att störa fredsprocessen mellan Pakistan och Indien. (Foto: AFP/Prakash Singh)