En gående träoxe återskapad efter 1800 år gammal design
En snickare från Guangyuan har återskapat träoxen, en berömd konstruktion som fanns för 1 800 år sedan. (Foto: Internet)


Wangchanglänet i provinsen Sichuan i sydvästra Kina, har byborna nyligen sett ett underligt djur komma gående på gator: en oxe som tillverkats i trä av en av ortens snickare, kopierad efter en 1800-årig gammal design.

Tidningen Huaxi rapporterade att den 53-årige snickaren He Duo från byn Baihu hade skapat en oxe av trä som både kan gå och ta sig upp för backar.

He började arbeta på utformningen av oxen för sex år sedan. Vänner och släktingar tyckte det var idiotiskt och meningslöst. Men He trodde helt enkelt att nedteckningarna i den gamla boken inte bara var ett påhitt utan att det faktiskt måste ha existerat en träoxe på den tiden, så han fortsatte med sin hobby.

Hänvisning till träoxen finns i gamla texter från de Tre kungadömenas period (220-280). Den ritades som ett transportfordon av premiärminister Zhuge Liangi som levde mellan 181-234 i konungariket Shu. Träoxen används i en rad av berömda krig mot konungariket Wei mellan åren 228-234. 

Den ursprungliga pjäsen vägde cirka 200 kilo och kunde gå tiotals kilometer per dag. Ofta transporterade den spannmål till hungriga soldater. Det förbrukade ingen energi, men behövde en mänsklig operatör.

Men information om hur träoxen konstrueras gick förlorade för länge sedan. 

He påbörjade sitt arbete 2004. Tre år senare hade han den första prototypen klar. I en kommentar till den första versionen sade han:

-Materialet var sekunda och designen var för enkel. Jag visade den inte för någon.

I mars i år började han arbetet med en förbättrad version.

Med yxa, linjal och fem månaders hårt arbete, hade har i augusti skapat en ny träoxe. Denna väger cirka 136 kilo och är drygt 2 meter lång. 

– Den här träoxen är lätt att göra och använda. I konstruktionen används samma algebra och geometri som vid snickeriarbete. Det kan bära med sig en vikt av 200 kilo när den går uppför bergsstigar och klättrar i sluttningar.

He sade att han strikt hade följt de angivna dimensionerna i de nedtecknade gamla texterna och tittat igenom otaliga historiska dokument. Även genom användadet av hävstänger och trissor har konstruktionen hållits historiskt korrekt.

He har sökt patent på konstruktionen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47207/