”En film som tar en med överraskning”
Ellen Page nominerades till en Oscar som Bästa skådespelerska för sin roll i Juno. (Foto: AFP)


  • Produktionsår: 2007
  • Produktionsland: USA/Kanada
  • Regi: Jason Reitman
  • Medverkande: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman m fl
  • Kommer på dvd: 080611

I ungdomsserier som ”One Tree Hill”(Mark Schwahn, USA, 2003-) och ”The OC” (José Schwartz, USA, 2003-2007) är oftast tonårsgraviditeten ett känsligt ämne, där ungdomarna inblandade känner vånda och panik inför situationen. I Jason Reimans senaste film, ”Juno”, hanteras ämnet på ett helt annat sätt.

För det första är det ingen som drabbas av panik; Juno (Ellen Page, som Oscarnominerades för sin roll) är en väldigt välbalanserad ung dam, som snabbt får situationen under kontroll. Ämnet till trots kretsar filmens handling varken kring abort, missfall eller frågan hur en sextonårig flicka ska ta hand om ett barn. Sådana ämnen sopas snabbt bort. Istället handlar filmen om att bli vuxen och, konstigt nog, om att bli kär.

Juno beslutar nästan direkt att adoption är hennes grej. Mycket av filmen handlar sedan om hennes förhållande till adoptivparet, som spelas av Jennifer Garner och Jason Bateman. Vanligtvis tycker jag att Garner kan vara lite småtråkig. Men det verkar Reitman också tycka, då han dragit nytta av detta genom att göra hennes karaktär till en fyrkantig karriärkvinna, vilket resulterar i lågmäld humor.

Det är inte konstigt att filmens manusförfattare, Diablo Cody, belönades med en Oscar för sitt manus, då dialogen är något av det mest originella jag upplevt på flera år. Det är då främst dialogen skriven för Juno jag tänker på. Den är en stark mix av vanlig tonårstjej, vuxen kvinna och, tro det eller ej, Clint Eastwood. Med det sistnämnda menar jag Junos totala coolhet, som lätt kan jämföras med många av Clintans roller. Och ingen är coolare än Clint Eastwood, utom möjligen Ellen Page.

Filmens manus och regi gör att den här filmen är fullkomligt oförutsägbar, vilket är en skön omväxling till alla romantiska komedier som förpestar biograferna nu för tiden. Så vill man se en film som tar en med överraskning, och som faktiskt har något nytt att komma med, rekommenderar jag att man går och hyr eller köper Juno.