En film som inte bärs upp ens av välrenommerade skådespelare
Skådespelaren Nicole Kidman anländer på den röda mattan till den 68:e årliga Golden Globe-prisutdelningen på Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills, Californien den 16 januari 2011.(Foto: AFP/Robyn Beck)


  • Titel: Trespass
  • Produktionsår: 2011
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Joel Schumacher
  • Medverkande: Nicolas Cage, Nicole Kidman, Cam Gigandet, Ben Mendelsohn, Liana Liberato m fl.
  • Kommer ut: 120111

Nicolas Cages senaste flopp är ett inoriginellt gisslandrama. Med tanke på vilka som medverkat för att göra filmen, förväntade jag mig faktiskt mer än så här.

Nicolas Cage är en bra skådespelare. Dessvärre har hans extravaganta livsstil, som gör att han bokstavligt talat hinner slösa bort mer pengar än han tjänar, gjort att han tar alla roller som betalar bra.

1995 medverkande han i lågbudgetfilmen ”Farväl Las Vegas” (”Leaving Las Vegas”, Mike Figgis, Frankrike/Storbritannien) för vilken han vann en Oscar. Men det var då det. Nu gör han det för pengarna. Detta har lett till att två av tre av hans filmer är riktiga bottenskrap. ”Trespass” kanske inte är i samma klass som ”Drive Angry” (Patrick Lussier, USA, 2011), en av förra årets mest korkade filmer, men den är så rasande inoriginell att man har tröttnat på den efter en kvart.

Regissör Schumacher
är den mest ojämna regissören jag känner till. 1993 gjorde han ”Falling Down” (Frankrike/USA/Storbritannien), som är en av mina favoritfilmer från 90-talet. Bara fyra år senare gjorde han ”Batman & Robin” (USA/Storbritannien, 1997), som han till och med har bett om ursäkt för.

Ska man jämföra de två filmerna, kan man säga att ”Falling Down” är som att äta middag på en femstjärnig restaurang medan ”Batman & Robin” är daggmaskar man hittar under en sten och som man inte skulle ha en tanke på att äta om det inte var så att man höll på att svälta.

”Trespass” har ett bra upplägg som går ut på att Kyle Miller (Cage) och hans familj blir tagna som gisslan av ett gäng labila brottslingar. Men dessvärre görs inte så mycket nytt med konceptet.

Först har vi en kort
inledning där vi presenteras för familjen, som förutom Kyle består av hans fru, Sarah (Kidman), och hans dotter, Avery (Liberato). Därefter bryter sig skurkarna in. Sedan följer en dryg timme av att skurkarnas ledare, Elias (Mendelsohn), säger till Kyle att han vill ha pengar följt av att Kyle säger att han inte tänker ge honom pengarna för att Elias bara kommer att döda dem om han gör det. Detta är alltså i stort sett hela filmen.

Både Kidman och Cage har vunnit var sin Oscar-statyett, men ändå klarar de inte av att bära upp filmen. Den enda skådespelare som klarar sig undan med äran i behåll är Mendelsohn. En annan sak som är bra är en liten oväntad twist på slutet som involverar Kidmans karaktär och en av skurkarna, Jonah (Gigandet), men vid det laget är man så uttråkad av filmen att man inte riktigt bryr sig.