En dyrbar present till mamma
Kristina Laszlo tog med sin mamma för att se Shen Yuns framträdande i Aula Magna. (Epoch Times)


I Belgien liksom på många andra platser i världen var det Mors Dag den 8:e maj och i Louvain-la-Neuve fanns flera möjligheter att bjuda mor på något hjärtevärmande. En anställd vid Europa Institutet, Kristina László gjorde just det i helgen, när hon tog med sin mor för att uppleva Shen Yuns show i Aula Magna, ett konstens centrum, i hemstaden Louvain-la-Neuve, nära Bryssel, där tio föreställningar ges just nu.

László ville se föreställningen efter att hon varit på en mottagning i parlamentet där man marknadsförde Shen Yun. Hon och hennes mamma, Ilona såg showen med anledning av mammans 60-årsdag. Damerna tyckte mycket om föreställningen och tyckte att Shen Yun var ett utmärkt sätt att fira händelsen på.

– Vi firade på det här sättet, sade László glatt.

Dottern översatte till och från ungerska för henne och Ilona berättade entusiastiskt att hon blev berörd in i hjärtat av föreställningen. Hon sade att hon ”alltid kommer att minnas det.”

Att döma, inte bara av de två damernas reaktioner, utan från hela publiken, är Shen Yun verkligen ett skäl att fira liksom ett sätt att fira på. Shen Yun presenterar klassisk kinesisk dans och ger en äkta upplevelse av Kinas femtusenåriga kultur. Shen Yun har även hyllats av kritikerna och hänfört mången publik.

Inropningar och varma applåder har genljudit varje kväll efter att Aula Magna har fyllts alla färgrika danserna, sångerna och ljudet av en liveorkester som använder sig av både västerländska och österländska instrument. Under det här årets världsturné har många artister och professionella dansare som fått chansen att se Shen Yun och haft lyckan att få sitta nära, kommenterat att dansarnas hopp – mycket atletisk, klassisk kinesisk dans som framförs med sådan slående lätthet att de aldrig ger något ljud ifrån sig vid landningen.

László sade att hon och hennes mamma båda kände att Shen Yun helt enkelt var vacker.

– Det jag uppskattade mest är att det verkligen är uttrycksfullt, så att man verkligen kan se känslorna, sade hon och tänker på dansarna.

Med tanke på den här djupa uttrycksfullheten står det förklarat på Shen Yuns officiella hemsida hur ”den djupa återklangen från traditionell kinesisk kultur” för med sig ett djupt engagemang och ett ”rikt och starkt uttryck” till dansarens rörelser: ”På så vis kan dansaren skildra, inte bara en viss gestalts egenskaper eller sinnestämning, utan även de uttryck som är unika för en viss epok, oavsett land eller tid.”

Shen Yun ger liv åt berättelsebaserad dans på scenen liksom en uppvisning av stora gruppdanser som hyllar en viss tid på året eller en särskild dynasti, med fascinerande detaljrikedom. Många har sagt att de kände det som att de befann sig just där på plats.

– Eftersom det var livemusik var det verkligen vackert, och med dräkterna, ljussättningen, bakgrundsbilderna, jag tycker mycket om det! sade László.

De nummer som László och hennes mamma tyckte var mest rörande var till exempel Himmelska skönheter, Dai-folkets dans och I en Miao-by, liksom dansen, Wu Song kämpar mot tigern.

– Jag tyckte mycket om alltihop, jag blev förtjust i damernas dans och jag tyckte också mycket om då mannen var på tigerjakt, den var verkligen rolig!

Lászlós mamma, Ilona, berördes speciellt av de två numren som handlade om förföljelsen i dagens Kina, däribland Inget kan stoppa den gudomliga vägen, där himlen ser på när en mor och dotter håller fast vid sin tro och vid varandra när de möts av andlig förföljelse.

Ilona var själv med om kommunisttiden i Ungern och ville prata om hur meningsfull Shen Yun är och hur Shen Yun verkligen berörde hennes hjärta. Dottern översatte och Ilona berättade hur hon kände det efter att ha sett danserna som återspeglar förföljelsen:

– Det viktigaste är att alla måste leva, inuti, så att vad som än sker utanför, är ändå det viktigaste det som finns inuti och vad man ger till sina barn och sin familj.

– Alltså, sade dottern, är det just det hon tog med sig från föreställningen, att även om det finns förtryck så är det viktigaste att förbli sig själv.

László höll med och mamman tillade:

– Kina har en mycket rik kultur…och alla måste få lära känna den och jag hoppas att det inte kommer att tryckas ner länge till.

Mamman ville lägga till ytterligare något och sade:

– Vi är mycket lyckosamma som fick lära känna en del av den kinesiska kulturen och hur den återspeglades så bra och framfördes till perfektion genom musik och dans.

När hon tillfrågades om hur hon kände att få detta som en present från sin dotter sade mamman med värme:

– Det är en vacker souvenir.

Sound of Hope Radio Network rapporterade.

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, besök hemsidan ShenYunPerformingArts.org

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35025/