En doft av jul
En härlig jultraditon - underbart väldoftande juldekorationer av apelsin och kryddnejlika. (Foto: Sofia Partanen/Epoch Times)


Julens dofter är härliga. De skapar stämningar och tar fram känslolägen som etsar sig fast i minnet för livet.

Julens kryddor och örter tillhör de exklusivare och för oss nordbor är de exotiska inslag av värme och väldoft i vintermörkret. Från början fungerade de främst som konserveringsmedel och matsmältningsstimulans under en tid då kyl och frys i bästa fall bestod av isblock och jordkällare.

Idag är det lätt att finna alla slags julkryddor i butikerna och göra sina egna doftpotpurrier. Det kan bli till julens vackraste och väldoftande dekorationer.

En av julen dofter är saffran. Den här kryddan är den dyraste och det beror på att den måste plockas och rensas för hand och det tar tid att få ihop ett kilo torkad saffran då det går åt mellan 100 000 och 140 000 blommor.

Saffranskrokusen är blålila med en pistill som har ett tredelat långt orangerött märke, där finns denna välluktande och goda krydda. Iran är den största leverantören och sägs ha den högsta kvaliteten.

Saffran har en lång historia och användes som medicinalväxt ända in på 1700-talet. Den var bra mot kramper och mensvärk. Saffran ger en vacker gul färg på textilier och antikens fina damer klädde sig gärna i saffransgult. Nuförtiden används kryddan till matlagning, bakning och likörer.

Hyacinten kommer också österifrån. Man tror att den kom till Sverige på 1600-talet ifrån Turkiet eller västra Syrien. Ute i naturen blommar den här löken på våren, medan saffranskrokusen blommar på hösten.

Nu är det en populär julblomma som luktar kryddigt gott. Andra däremot tycker inte alls om den, just för doftens skull. Astma- och Allergiförbundet listar hyacinten som den värsta doftallergiväxten. Fast numera har odlarna också tagit fram svagdoftande hyacintsorter.

Många norrmän tycker att svenskarna kryddar allt med kryddpeppar till jul, från pepparkakor till julkorv. Den här kryddan kommer inte från en blomväxt utan från ett träd som kan bli 15 meter högt.

Det är blomknopparna som blir till de torkade kryddnejlikorna vi använder och vi importerar det mesta från Madagaskar. Knopparna skördas när de precis har börjat slå ut.

Det här är en doft med många användningsområden, till exempel i parfymer med orientdoft och som religiös rökelse. I länder där kryddnejlikan växer är det brukligt att man piercar sig med blomknopparna i läppar och näsborrar för att skrämma bort demoner.
Kryddan ingår även i insektsmedel. Som juldoft har den sin givna plats. Ta gärna fram en apelsin och stick in nejlikorna i den och häng upp den i ett rött sidenband under julen och spara den till nästa jul, för den är fin då också.

Källor: Shenet och Wikipedia