En-dag-i-taget-metoden gör det lättare att uppnå nya mål
Det är lättare att hålla nyårslöften en dag i taget. (Foto: Shutterstock)


De flesta människor ger förmodligen nyårslöften för att det nya året gör oss mer medvetna om tidens gång, och att sanden i livets timglas sjunker undan. Men varför inte göra förändringar när du känner att de behövs?

Jag åt nyligen middag med en mycket kär väninna som är en mycket upptagen hustru och mor. Hon har ett mycket pressande arbete. Hon berättade för mig att hon skulle avge några nyårslöften, men med en liten skillnad.

I stället för att varje dag under resten av sitt liv lova något eller avstå från något, bestämde hon sig för att göra något annorlunda varje dag i veckan. Det är som att bryta ner en svår och skrämmande uppgift i mindre och mer hanterbara bitar.

Det här är vad hon gör annorlunda

På måndagarna dricker hon mer vatten. Observera att jag sade att hon dricker mer vatten bara på måndagar, inte varje dag.

På tisdagar äter hon inga sötsaker. Inte sina vanliga sötade frukostflingor, ingen kaka, och så vidare.

På onsdagar avstår min väninna från snacks. Det innebär att hon inte äter någonting mellan måltiderna.

På torsdagar dricker hon ingenting med alkohol i.

Fredagar är en dag att skämma bort sig själv och ta väl hand om sin hy genom att använda ansiktsmask och speciella serum.

På lördagarna tränar hon på olika sätt. I stället för att gå till gymmet dansar hon omkring i rummet med sin två-åriga dotter. Hon kan också spela musik och dansa för sig själv.

På söndagarna ser hon till att äta mer av krispiga grönsaker.

Överraskande nog, eller kanske inte så överraskande, upptäckte hon att hennes endagsföresatser fortsatte nästa dag. Att ge upp sötsakerna på tisdagarna var inte så svårt och hon upptäckte att hon kunde vara utan dem dagen därpå också.

Strålande idé

När min väninna berättade detta för mig tänkte jag att det var en strålande idé.

Jag har sedan dess berättat detta för mina andra vänner och de håller med om att det är en strålande idé och i många fall har de tagit efter.

Om du verkligen vill förändra något i din livsstil, försök med denna ”en-dag-i-taget”- metod och se hur det går.

Miriam Silverberg är frilansjournalist och ägare av Miriam Silverberg Associates, Manhattan.

Våga varva ner – ny samhällstrend

Traditionell kinesisk medicin: Vad du bör veta om sötsaker