En av tio maffiagrupper leds av partitjänstemän
Poliser bevakar en tvångsrivning i Pingdu i Shandongprovinsen i östra Kina. (Foto: Rights Protection Net)


I en nyligen släppt rapport om situationen för rättssäkerhet i Kina framgår att brott och massprotester ökade kraftigt under 2009, men även att en av tio maffiagrupper leds av partitjänstemän. Rapporten förutspår att laglösheten kommer förvärras ytterligare under 2010.

Rapporten är ett samarbete mellan den kinesiska samhällsvetenskapsakademin (CASS) och Institute of Law and Social Science Academic Press och publicerades den 25 februari.

CASS är Kinas högsta professionella akademiska institution och har därmed en ideologisk roll under det nuvarande systemet att förmedla partiets politik och principer, enligt Zhang Boshu, politisk filosof och konstitutionsexpert som tidigare arbetade för CASS. 

Enligt rapporten är den ökade brottsligheten och massprotesterna ett resultat av ökande sociala konflikter och glappet mellan rika och fattiga. Antalet brott under de första tio månaderna 2009 var 20 procent högre än under samma period under 2008.

Rapporten skyller delvis massprotesterna på lokala myndigheters försök att ”upprätthålla social stabilitet”. Däremot tar den inte upp frågan om tvångsrivningar understödd av lokala myndigheter, som orsakat konflikter över hela landet.

I en särskild avdelning i rapporten behandlas maffiarelaterad brottslighet som framkommit under kampanjen ”slå till mot det svarta” i staden Chongqing. Den särskiljer mellan ”svart”, ”vit” och ”röd” maffia i Kina. ”Vit” innebär legitima företag som använder ”svart” maffia för att göra affärer och som beskyddas av ”röda”, dvs statliga ämbetsmän. Röd syftar alltså i det här fallet på kommunistpartiets symboliska färg.

”Slå till mot det svarta”-kampanjen har kritiserats för att vara en politiskt motiverad kampanj som påminner om kulturrevolutionen på 60- och 70-talet. Den startades i juni 2009 av Chongqings välkände partichef Bo Xilai. ”Svart” i det här sammanhanget syftar vanligen på gangsterism.

Statlig media har prisat den som ett sätt att slå ner på gangsters och lokal korruption, medan kritiker ser den som illegal och grundlagsvidrig. Somliga menar att den faktiskt leder till att korruptionen inom polisväsendet ökar.

Kampanjen har lett till den största aktionen mot gangsters och korruption i Chongqing sedan 1983, enligt biträdande chefen för stadens allmänna säkerhetsbyrå.

I en artikel i Guangzhoutidningen Southern Metropolis Daily den 3 februari står att kampanjen resulterat i 10 372 gripanden i staden och över 1000 tvångsarbetsdomar mellan 10 juli och 30 september förra året. I artikeln beskrivs hur Chongqings häkten svämmat över på grund av kampanjen.

Enligt rapporten leds och organiseras nästan 10 procent av maffiagrupperna av statliga ämbetsmän. Dessa maffiagrupper har involverat sig i olika industriverksamheter och skapat monopol för att maximera vinsterna.

Eftersom polisväsendet blivit ett skydd för maffian har unga människor och socialt utsatta tvingats att gå med i maffian för att få beskydd.

Ong Yew Kim, professor vid China University of Political Science and Law sade till BBC att Kinas rättssystem inte förbättrats eller utvecklats under de senaste två åren. I stället har det råkat ut för stora bakslag, menar han.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30859/