"En av årets hittills bästa filmer"


  • Titel: No Country For Old Men
  • Produktionsland: USA
  • Produktionsår: 2007
  • Regi: Ethan & Joel Coen
  • Medverkande: Josh Brolin, Javier Bardem, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson m fl
  • Kommer ut: 080709

Två miljoner dollar, en osympatisk hjälte och en man i svart är ingredienserna i Coenbrödernas senaste film, som belönades med Oscars i kategorierna bästa film, bästa regi, bästa manliga biroll och bästa manus (baserat på tidigare verk).

När man säger oscarvinnare är det nära till hands att tänka på pretentiösa kostymdramer. ”No Country For Old Men” är dock raka motsatsen, även om den utspelar sig 1980 (vilket avslöjas genom ett slags mattetal i en ruggig scen med Bardem). Filmens handling går, enkelt uttryckt, ut på att en man, Llewelyn (Josh Brolin) hittar en väska med pengar när han är ute och jagar i öknen. Runtomkring pengarna ligger ett antal kroppar utspridda. Trots att det antagligen betyder trubbel, bestämmer sig Llewelyn för att behålla väskan. Detta i sin tur resulterar i att han får en psykopatisk mördare i hälarna. Mördaren, som spelas av den spanska skådespelaren Javier Bardem, kan lätt jämföras med döden, med sina svarta kläder, känslokalla yttre och egendomliga manér.

Filmens handling har ett enkelt upplägg. I en dålig regissörs händer hade detta kunnat vara en medelmåttig film, men Coenbröderna, som tidigare gjort filmer som ”Fargo” (USA, 1996) och ”O Brother, Where Art Thou” (Storbritannien/Frankrike/USA, 2000), har här gjort en film som är allt annat än medelmåttig. För även om filmens konkreta handling handlar om en väska med pengar, handlar den även om våld och bestraffning. Llwelyn är, som sagt, inte en vidare sympatisk karaktär; han tar till exempel pengar som inte tillhör honom, pengar som många män dött för. Hans straff är att han blir förföljd av Bardems oförtrutne mördare.

Bardems karaktärs namn är Anton Cighurh, men jag tänkte på honom som Döden hela filmen igenom; Bardems manér är så kyligt att han nästan fryser öknen till is. Parallellen med Döden blir väldigt lätt att dra i de scener där han singlar slant, där resultatet bestämmer folks öden. Dessa scener var nog avgörande för att han fick ta hem oscarstatyetten.

Josh Brolin, som är son till en annan känd skådespelare, James Brolin, har varit skådespelare i många år, men har fram till nyligen inte utmärkt sig särskilt mycket. På senare år har han dock varit med i ett par riktigt tunga filmer, exempelvis två av årets övriga Oscarsnominerade filmer, ”American Gangster” (Ridley Scott, USA, 2007) och ”In the Valley of Elah” (Paul Haggis, USA, 2007). Här lyckas han skapa en osympatisk karaktär. Han gör detta med väldigt små medel, eftersom det enda han gör som är direkt osympatiskt, är att ta pengarna. Brolin är alltså en skådespelare vars namn man ska hålla utkik efter. Först och främst för att han är en duktig skådespelare, men även för att han är som en indirekt kvalitetsstämpel; alla filmer han medverkat i de senaste åren har varit riktigt bra.

Coenbrödernas säkra regi kombinerat med Bardems superba skurkporträtt gör detta till en av årets hittills bästa filmer. Även om den, i min bok, inte slår ”There Will Be Blood” (Paul Thomas Anderson, USA, 2007), kommer den tillräckligt nära för att jag inte ska tycka det är orättvist att den sopade hem oscarstatyetterna i kategorierna bästa film och bästa regi. Det är tur att det finns olika kategorier för huvud- och biroller, för annars hade Bardem gått hem tomhänt. Och det hade varit synd på en så förstklassig skådespelarinsats.