”En ära” att se Shen Yun enligt erfaren musikpedagog
Jerold Ross ställde upp på en intervju efter att ha sett Shen Yun Performing Arts föreställning på Lincoln Center i New York. (Foto: James Smith /Epoch Times)


Stor konst är något som visar nya sidor varje gång man återvänder till den, anser professor Jerold Ross. I Shen Yun Performing Arts föreställning såg han en djupare värld framträda i känslor och stämningar, som gestaltades genom musik och klassisk kinesisk dans.

Jerold Ross har musik som yrke, och har en gedigen musikutbildning, med en doktorsexamen i musikpedagogik från New York University. Han har undervisat i musik i skolor och på universitet, och blev senare dekanus vid pedagogiska fakulteten på St. John’s-universitetet. Årets Shen Yun-föreställning på Lincoln Center i New York (där de uppträdde för tionde gången) var inte hans första möte med Shen Yun.

– Det är inte det akrobatiska, som i och för sig är fantastiskt, utan det är berättelserna. Rörelserna som koreografer skapade för århundraden sedan uttrycker känslor och stämningar och berättar samtidigt historien, sade han.

Grunden i Shen Yuns föreställningar är klassisk kinesisk dans, som är ett oberoende system av danser som har förfinats och formats under tusentals år. Shen Yun förklarar på sin hemsida att klassisk kinesisk dans består av tre huvudkomponenter: ”Stil”, form och teknisk förmåga. Förutom en komplett träning i grunderna ingår systematisk träning av rörelser och poser, liksom mycket svåra hopp- och snurrtekniker. Så de höga hoppen, sprången och volterna som publiken ofta associerar med akrobatik, kommer ursprungligen från den klassiska kinesiska dansen.

Och det allra viktigaste i klassisk kinesisk dans är att man lägger tonvikten på uttryck och hållning.

– Konsten finns till för att uttrycka värden, även andliga värden. Så dessa danser är inte bara framtagna för att illustrera berättelser och det konstnärliga i en civilisation som föregick vår, utan de innehåller också kulturella, moraliska och andliga värden som framträder i rörelserna, sade Jerold Ross.

Hans summering påminner om hur Shen Yuns koreografer själva uttryckt sig i tidigare intervjuer. Uttrycket lyfter fram dansarnas innersta själ, även andningen, och det uttrycks genom formen. Den är unik för varje person och roll, och dansarna använder det för att uttrycka Kinas äkta traditionella kultur.

Shen Yun är en enastående möjlighet att se klassisk kinesisk dans, enligt Jerold Ross.

NY_LD_A000076-580x387

David H. Koch Theater på Lincoln Center i New York (Foto: Larry Dye /Epoch Times)

Upplevelsen av klassisk kinesisk dans är det första som fångar publikens uppmärksamhet i Shen Yuns mångfacetterade uppträdanden. Men om man sänker blicken, kanske den andra eller tredje gången man ser ett framträdande, upptäcker man den unika orkestern som spelar nedanför scenen.

– Det visuella i den här föreställningen är så fantastisk att folk kanske inte riktigt lägger märke till musiken. Men det som sker i orkesterdiket är samma sak som det som händer på scenen.

– Kombinationen av de traditionella kinesiska och västerländska instrumenten är verkligen en högtstående konstform. Det inser man så fort man blir medveten om den, sade han.

Instrument som pipan, den kinesiska lutan som är känd som kungen bland instrument, harmoniserar fullständigt med en västerländsk orkester. Orkestern spelar originalkompositioner med ett distinkt kinesiskt sound.

Han tillade att han haft turen att se de här dansarna förut, ”men varje gång man ser stor konst mer än en gång upptäcker man något nytt som man inte såg förra gången”.

Shen Yun började uppträda 2006 för att återuppväcka en kultur som var på väg att försvinna, eftersom traditionell kinesisk kultur nästan helt och hållet har förstörts under kommuniststyret. Jerold Ross tycker att det är tragiskt, men tack vare att Shen Yun turnerar världen runt för att dela med sig av den här konstformen blir det ett underbart kulturutbyte.

– När något är så skickligt genomfört rakt igenom som det här, då vet man att det ligger hårt arbete bakom scenen. För mig är det en ära att få vara en i publiken, sade Jerold Ross.

Valentin Schmid och Catherine Yang rapporterade

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Världskänd dirigent i Toronto fascinerades av Shen Yun