EM i friidrott invigt
Fyrverkerier lyste upp invigningen av friidrotts-EM i Göteborg.


En varm sommarkväll och EM-invigning mitt i Göteborg, med gratis musikunderhållning dessutom. Frågan var om det skulle bli ”knökat” eller ”fullknökat”.

Man kan nog påstå att ”fullknökat” var ett understatement denna dag.  Jag hade lyckats ta mig in i folkhavet i höjd med Lorensbergsteatern, och när jag väl hade hittat min plats var jag fast. Det här var inget för folk med torgskräck direkt. Jag såg varken var folkhavet började eller var det slutade. Förmodligen tunnades det ut en bra bit ner på Avenyn.

Förutom en del muttranden mot dem som förgäves försökte tränga sig närmare scenen, var det god stämning och lugnt och städat. Det mest dramatiska jag upplevde var när en äldre kvinna faktiskt svimmade och fick bäras ut med hjälp av poliser och personal från Röda Korset.

EM, ja. Redan 1934 ägde det första Europamästerskapet rum, och det skedde i Turin, Italien. I år, när EM arrangeras i Göteborg är det det nittonde Europamästerskapet och det kommer 1 400 tävlande från 49 olika länder till Göteborg för att slåss om medaljerna.

Huvudarrangörer är Göteborgs Stad och Svenska Friidrottsförbundet. Det förväntas 200 000 besökare dagligen till Göteborg, och parallellt med den sportsliga dramatiken arrangeras ”EM-festen” (som annars brukar heta ”Göteborgskalaset”) för de kultur- och nöjeslystna.

Invigningen på Götaplatsen var magnifik och artister som Carola, Jessica Andersson, och fantastiska Sissel Kyrkjebö bidrog till att skapa feststämning i staden. Irländske sångaren Ronald Keating  ägde scenen som ingen annan och hans lättsmälta pop var idealisk på en sådan här utomhuskonsert med en så pass blandad publik. Helena Paparizou framförde den officiella dansanta och glödande EM-låten ”To all the heroes”.

En av Göteborgs egna friidrottshjältar dök också upp på scenen – trestegshopparen Christian Olsson. Trots en längre period av skador verkar han ha hittat formen och utlovade mycket osvenskt i intervjun på scen att han kommer att bli svårslagen i tävlingarna i år – och det klart; självförtroende är väl en av de viktigaste egenskaperna en idrottsman bör ha.

Med en startpistol sköt de båda konfrenciererna Kristin Kasperson och Jonathan Edwards igång EM strax före kl. 22. Fyrverkerier avslutade inte helt oväntat aftonen på Götaplatsen, varefter folket skingrades och försvann ut i sommarvimlet. En lyckad och lättsam start på EM-äventyret. Imorgon börjar allvaret.


Ronald Keating på en av flera storbildsskärmar.

Ronald Keating på en av flera storbildsskärmar.


För en del blev ljudvolymen för hög när Hammerfall hårdrockade. (Foton: Anders Eriksson, Epoch Times Sverige)

För en del blev ljudvolymen för hög när Hammerfall hårdrockade. (Foton: Anders Eriksson, Epoch Times Sverige)