Elevprotester mot missförhållanden blev till upplopp i Sichuan
En bil som tillhör en underleverantör till skolan vältes av studenterna. (Foton: The Epoch Times)


Den 10 september fick eleverna på gymnasieskolan Linyang i Sichuanprovinsen nog efter att el och vatten stängts av, och vilda protester utbröt.

Arga gymnasieelever slog sönder skolans bostadsbyggnader och bilar och man körde även bort den lokala polischefen som kom för att lugna ner situationen.

En lärare som talade anonymt med Epoch Times berättade att alla lokala låg- mellan- och högstadieskolor stängt för ett par dagar sedan på grund av ovanligt varmt väder och spridningen av H1N1.

Ledningen vid Linyangskolan, en internatskola, insisterade dock på att hålla eleverna kvar på skolan, utan rinnande vatten och utan el för att driva elektriska fläktar på nätterna. Vid skolan finns över 3 000 elever och personal. 

På natten den 10 september, efter att elevernas krav på att få lämna sovsalarna avslagits, uppstod en dispyt med ledningen för sovsalarna. Det hela trappades snabbt upp och arga studenter rusade ut ur sovsalarna och begav sig till kontoret där skolans underleverantör håller hus för att protestera. Underleverantören ansvarar för elevernas boende och mat, inklusive cafeterian, affären och sovsalarna.


Skolmatsalen efter upploppet. (The Epoch Times)

Skolmatsalen efter upploppet. (The Epoch Times)

Deras protest slutade utan någon framgång. För att ge utlopp för sin ilska slog elever sönder dörrar och fönster på skolans affär med tegelstenar, stenar och påkar. De välte bord och stolar i cafeterian, kastade bort all mat, förstörde garagedörrar och slog sönder två av underleverantörens bilar.

De jagade till och med bort den lokala polisens biträdande chef, som kom in för att försöka lugna ner situationen. Konflikten kvästes först när dussintals kravallpoliser sköt tårgas mot eleverna.

Läraren som Epoch Times talade med avslöjade att skolan lade ut skötseln av boende och mat till en utomstående underleverantör som sedan investerade 12 miljoner yuan för att bygga cafeterian, affären och sovsalarna. Underleverantören har monopol på de tre verksamheterna.

Eleverna bor på skolområdet hela tiden. De förses med dyra måltider som håller låg kvalitet. Skolan förser inte med dricksvatten så eleverna måste köpa dricksvatten av dålig kvalitet från skolans affär.

En flicka sade att hon spenderar 50 yuan varje månad på dricksvatten. Skolan tillåter inte eleverna att ta med sig mat utifrån. Många studenter har muddrats för att man misstänker att de ska ta in mat. Maten konfiskeras om man hittar den och eleven relegeras från skolan. 

På grund av monopolet måste varje elev betala mellan 480 och 580 yuan per termin för boende. Åtta elever bor i ett rum på 10 kvadratmeter. Hyran ligger på mellan 80 och 100 yuan per kvadratmeter och månad, vilket är dubbelt så dyrt som hyran mitt i Peking. Förutom detta är el- och vattentillgången osäker.

Läraren avslöjade att det protesterats mot sättet som skolans styrs på åtskilliga gånger, men att det alltid tryckts ner. Läraren misstänker att skolans ledning och den lokala utbildningsbyrån får stora pengasummor från underleverantören, vilket går ut över tusentals studenter och hundratals lärare.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22668/