Elever på Kinas landsbygd får ta med egna bänkar till skolan
3000 elever i Shunhes bydistrikt, Hubeiprovinsen, måste ta med sig sina egna bänkar och stolar till skolan. (Skärmdump från NTD Television)


Många grundskoleelever i vissa byar i Hubeiprovinsen, Kina, tvingas nu i skolstarten att köpa egna bänkar och stolar till klassrummet.

Femåriga Lu Siling från byn Nangang, bydistriktet Shunhe i Hubeiprovinsen, fick sin bänk transporterad till skolan. Hennes mor körde dit den fastspänd på motorcykeln, skrev Changjiang Times den 3 september.

Lu Silings far berättade för Changjiang Times att han åkte flera mil runt grannskapet för att fråga varje hus om någon hade en bänk som han kunde låna för sin dotter.

– Till slut fick vi en, sade han.

Vid Shunhes grundskola är 3 000 av 5 000 elever tvungna att ta med sig egna bänkar och stolar, enligt Changjiang Times.

Zhong Fuhai, skolans rektor, offrade några dagar innan skolstarten för att hitta extrabänkar och stolar för barn vars föräldrar arbetar och bor utanför samhället större delen av året.

– Ganska många av våra elevers föräldrar arbetar i städer, och barnen är ensamma med mor- eller farfäldrar, förklarade Zhong.

6-åriga Wang Han är ett typiskt exempel. Hennes mormor bar Wang Hans och hennes brors stolar och bänkar på sin rygg den första dagen till skolan, skrev Changjiang Times.

Chen från Lindian, en annan by i Shunhe, berättade för New Tang Dynasty (NTD) Television att skolorna i hennes samhälle inte heller har bänkar eller stolar. Så har det varit i flera decennier.

– Alla tar med sig sina egna bänkar och stolar, sade hon. 

En partitjänsteman i Lindian, som NTD intervjuade, erkände först att några barn behövt ta med sig sina bänkar, men sade senare att han inte kände till något om det.

Sun Wenguang, före detta professor vid Shandonguniversitetet, sade att Kinas regim slösar stora summor på militären och på att förtrycka folket, i stället för att satsa pengar på utbildning.

– Regimen använder pengar
på stora projekt för att bättra på sin image, som till exempel OS, där man spenderade 290 miljarder yuan [301 miljarder i svenska kronor], men satsar inga pengar på utbildning. Många grundskolors budgetar är väldigt små, berättade Sun för NTD.

Liao Ran, Kinakommentator, berättade för Radio Free Asia att många skolor använder undervisningsanslagen till andra saker.

– Kinas konstitution säger att obligatorisk utbildning är kostnadsfritt, men det är i själva verket en lögn, sade han.

Översatt från engelska.