Elever motsätter sig pris till kinesisk transplantationstjänsteman
Huang Jiefu vid en konferens i Taipei, Taiwan, år 2010. Studenter vid Hong Kong University har kritiserat universitetet för en hedersdoktorstitel de gett till Huang Jiefu, Kinas förre vice hälsominister, som varit inblandad i organstölder i Kina. (Foto: Bi-Long Song/Epoch Times )


Hongkongs universitet har försvarat sitt val av hedersdoktor för denna månad, efter det att studentkåren vid universitetet kritiserat beslutet. Det är en av arkitekterna bakom Kinas starkt kritiserade organtransplantationssystem, Huang Jiefu som fick hederstiteln i april månad.

Efter ett möte med Kinas förre vice hälsominister, Huang Jiefu, gjorde studentkåren sitt kritiska uttalande och pekade på att Huang medgett att den kinesiska regimen hade tagit organ från dödsdömda fångar.

En talesman för studentkåren sade att Huang sagt till dem att han inte visste varifrån organen kom, eftersom han endast representerade mottagaren, en position som han inte tyckte kolliderade med hans egna medgivanden om att han avlägsnat organ från avrättade fångar.

En taleskvinna från universitetet som försvarade universitetets ställningstagande sade: ”Universitetet är emot allt utövande av tvång i samband med organtransplantationer som är i strid mot grundläggande mänskliga rättigheter”, men tog inte direkt upp Huangs verksamhet som tidigare vice hälsominister.

Huangs påstående om att inte känna till organkällorna verkade ihåliga, med tanke på att han är arkitekten bakom Kinas organtransplantationssystem. I en intervju med Australia Broadcasting Corporation förra året medgav han att han personligen tagit ut organ från avrättade fångar.

Han sade också vid en Nationell konferens om organtransplantation i Shenyang 2004 att ett av de största hindren för Kinas organtransplantationssystem var den stora bristen på organdonatorer, enligt statliga medier.

Men inom två år var problemet med givare tydligen löst, för enligt citat från Huang i statliga medier sade han att de flesta organen för transplantation kom från avrättade fångar, rapporterade Los Angeles Times.

Det var i princip samma uttalande som hälsoministeriet utfärdade igen 2012.

Många som analyserat Kinas transplantationssystem tror att kinesiska tjänstemän började ange avrättade fångar som källa till organ för transplantation först efter en mer oroande hantering började uppenbaras: att den främsta källan till organ i själva verket var avrättade samvetsfångar.

Bevis som stöder den slutsatsen framfördes av två kanadensiska utredare år 2006. Sjukhus gjorde reklam för en veckas väntetid på organ, och inspelade telefonsamtal avslöjade läkare som i hemlighet erkände att avrättade Falun Gong-utövare var källan till organen.

Ethan Gutmann, brittisk författare och undersökande journalist som bland annat skrivit boken Losing the New China, har utforskat transplantationssystemet i Kina. Han anser att över 60 000 organ har tagits från Falun Gong-utövare under 2000-talet.

Kinesiska tjänstemän, däribland Huang Jiefu, har aldrig kommenterat bevisningen rörande dessa mörka slutsatser.

Förra månaden offentliggjordes ett nytt organdonationsprogram i Kinas statliga media Xinhua, med den Statliga hälso- och familjeplaneringskommissionen, tidigare Hälsoministeriet, i samarbete med Röda Korset i Kina, och före detta vice hälsominister Huang Jiefu som kommitténs chef.

”Jag är övertygad om att alla ackrediterade sjukhus inom kort kommer att gå miste om användningen av organ från fångar”, sade Huang om det nya programmet, i en intervju med China National Radio.

Men enligt citat i kinesiska medier ska han ha sagt praktiskt taget det motsatta.

”Rättsliga organ och lokala hälsoministerier bör upprätta förbindelser, och låta dödsdömda fångar frivilligt donera organ och låta sig läggas in i det datoriserade registret för organfördelning,” sade han i uppmärksammade uttalanden.

Familjer skulle kompenseras ekonomiskt enligt detta system, en metod som medicinsk etik betraktar som tvingande och öppnar för allvarligt missbruk.

Det här är inte första gången som ett universitet har kritiserats för att hedra Huang Jiefu. Förra året krävde en grupp läkare att universitetet i Sydney tog tillbaka hederstitlar som de har tilldelat Huang, och de citerade hans medgivande att han personligen varit involverad i organskörd från fångar.

Översatt från engelska.