Elektronikföretag medvetna om risk för spionprogram i smartphones
Besökare provar smartphones vid Huaweis monter på IFA:s hemelektronikmässa den 4 september 2015 i Berlin, Tyskland. (Foto: Sean Gallup /Getty Images)


Elektronikföretag i Sverige känner till att förinstallerad spionmjukvara kan finnas i smartphones, men de har inte fått indikationer på att det skulle beröra deras butiker eller den nordiska marknaden, säger NetonNet.

Epoch Times har tidigare skrivit att det tyska säkerhetsföretaget G Data har hittat förinstallerad spionmjukvara i smartphones. Främst i kinesiska varumärken som Huawei, Lenovo, Xiaomi och Star. Det skadliga programmet kan lyssna på samtal, spåra användare och genomföra köp på nätet.

– Vi känner till att skadeprogram och virus på telefoner idag är uppmärksammat och att spionprogram eller malware kan påverka telefoner om de inte är skyddade. Det här kan ske med alla typer av mobilvarumärken säger, Torfinn Schau Halvorsrud säljchef på Elkjøp för Norden, där Elgiganten ingår.

Nytt rekord

Under 2015 använde 1,9 miljarder människor i världen smartphones men många människor är inte medvetna om vad en mobilapparat kan avslöja om dess ägare till en tredjepart, skriver G Data i sin rapport. Under första halvåret 2015 hittade experter 25 procent eller 1 000 938 fler sabotageprogram på nya Androidbaserade mobiltelefoner än under andra halvåret 2014, vilket är nytt rekord.

NetonNet skriver i ett mejl till Epoch Times att säkerhetsrisken idag ligger i att användaren har en så stor del av sitt privatliv kopplat till sin telefon. Om utomstående därför får kontakt med eller kontroll över någon annans telefon blir användaren idag mer sårbar.

Jonas Dahlqvist, chef för telekom på Media Markt i Sverige berättar att de inte har sett några tecken på spionprogram i smartphones. Ifall de upptäcker att det finns kommer de att vidta åtgärder.

Kontakta säljaren vid misstanke

Elektronikföretagen är eniga om att konsumenten ska kontakta företaget produkten är köpt hos, ifall han eller hon upptäcker något skumt med sin smartphone.

Elgiganten och Media Markt anser att användare bör skydda sina smartphones med antivirusprogram, på samma sätt som en pc. De upplever dock att det fortfarande finns en viss omognad och okunskap om behovet av att skydda sina mobiltelefoner.

De tre elektronikföretagen som nämns i artikeln säljer idag bland annat smartphones från Huawei och datorer från Lenovo, som båda är kinesiska varumärken som fanns med i rapporten.

G Data kontaktade de 26 tillverkare av smartphones i vilkas produkter man hittade skadlig mjukvara, men bara två av dem svarade. Huawei sade att intrånget måste ha skett längre ner i leverantörskedjan och Lenovo sade att de skulle undersöka saken. Av de 26 tillverkarna är alla utom en från Kina.