Elefantungar räddas i Zambia
Elefanter I Krügers nationalpark i Sydafrika. (Foto:Cameron Spencer/Getty Images)


På ett speciellt ”barnhem” för elefantkalvar i närheten av Zambias huvudstad Lusaka, har föräldralösa elefanter fått en fristad. I de flesta fall har deras föräldrar dödats av tjuvjägare.

Ett projekt för föräldralösa elefanter (Elephant Orphanage Project) räddar och rehabiliterar försvarslösa övergivna elefantkalvar som sedan släpps ut i Kafues nationalpark.

Elephant Orphanage Project, (EOP), skriver på sin hemsida att elefanter under två år är oerhört sårbara och beroende. Utan näringsrik mjölk och omsorg från elefantmamman kan de inte överleva.

På ”elefantbarnhemmet”, Lilayi Elephant Nursery, får dessa känsliga små elefanter vård och omsorg dygnet runt. De behöver matas med en särskild sorts mjölkersättning var tredje timme.

Elefantkalvarna tas om hand av välutbildade skötare som vakar över dem hela tiden. De bor i bevakade stallar på nätterna och får dagliga promenader.

Tillsammans med sina nya elefantsyskon och skötare får de hjälp att komma över förlusten av föräldrarna genom att leka och bada i en naturlig miljö.

När elefantkalvarna har blivit avvanda från mjölk flyttas de till EOP:s frigivningsanläggning i Kafues nationalpark för att integreras med en flock äldre föräldralösa elefanter.

Området ligger precis intill Ngomas teakskog där det finns gott om vilda elefanter. I bästa fall kan "barnhemselefanterna" så småningom bli integrerade med de vilda elefanterna.