Elefanten Raju grät av tacksamhet när han befriades
Skärmdump från YouTube på Raju och hans räddare från Wildlife SOS.


I femtio år har elefanten Raju suttit fastkedjad i kedjor och spikbojor som trängt in i hans ben och gett honom kroniska sår och stor smärta. Han hade inget skydd för solen, ingenstans att vila.

Han var utsvulten och tvingades äta papper och plast för att fylla magen. Han har blivit slagen och svansen var nästan bar eftersom ägaren slitit av hårstrån för att sälja som lyckoamuletter till turister.

Den senaste ägaren, som är missbrukare, lurade pilgrimer på religiösa platser att elefanten kunde välsigna dem om de betalade.

Men nu är Raju äntligen fri för första gången, sedan en grupp från den brittiske organisationen, SOS Wildlife UK, en natt genomförde en räddningsaktion efter ett domstolsbeslut från Uttar Pradesh skogsdepartement i norra Indien.

När Raju räddades sade volontärerna att de såg tårar rulla ner för hans kinder.

Pooja Binepal från Wildlife SOS UK berättade att det var otroligt känslosamt för alla. ”Vi kände i våra hjärtan att han förstod att han skulle bli fri. Elefanter kan känna sorg så vi kan föreställa oss vilken tortyr ett halvsekel har varit för honom”, sade hon enligt The Independent.

En av grundarna till välgörenhetsorganisationen, Kartick Satyanarayan, sade att när räddningsteamet stod kvar fast den tidigare ägaren försökte skrika kommandon åt elefanten, började tårarna rinna på Raju och det var som han kände hopp för första gången på länge.

Raju kördes till ett elefantcenter, Elephant Conservation and Care Centre i staden Mathura i Indien. Det tog 45 minuter och mycket besvär att avlägsna spikbojorna och kedjorna som band hans ben och han kunde ta sina första steg i frihet.

Nu ska han gödas upp och få sina sår och skador behandlade av veterinär på elefantcentret.

På Wildlife SOS tror man att Raju från början var en vild elefant som fångats som baby och såldes som arbetselefant.

Pooja Binpal berättar för The Independent att antingen slaktar tjuvskyttarna mamman eller så driver de elefanterna mot fällor som är så små att bara ungarna faller ner.

Elefantmammorna gråter efter sina ungar i flera dagar – det är en fruktansvärd handel. De små elefantungarna blir bundna och slagna tills de fogar sig. De blir helt nedbrutna.

Elefanter kan leva upp till 70 år och man hoppas att Raju åtminstone har tio år som en fri elefant framför sig, skriver Huffington Post.