Eldriven sportbil gör debut i USA
Grön fart .. Designad för att slå Porsche eller Ferrari, Teslas elektriska sportbil kan accelerera från 0 till 100 km på bara tre sekunder, utan något utsläpp av växthusgaser. (Foto: Tesla Motors)


Den elektriska sportbilen Tesla Roadster har lanserats på supersportbilsmarknaden med noll i utsläpp. Tesla Motors har öppnat sin första bilaffär med lanseringen av Tesla Roadster, det senaste helelektriska fordonet som finns tillgängligt i USA.

Roadstern marknadsförs som ett av de första fordonen för alternativa bränslen med prestanda som en sportbil. Den tvåsitsiga Roadstern kan accelerera från 0 till 100 km/ timme på tre sekunder och räckvidden är 32 mil på en laddning.

Teslas styrelseordförande Elon Musk säger att Roadsterns prestanda inte är på bekostnad av miljön och att den inte släpper ut några växthusgaser.

– Tesla Roadster är designad för att ha bättre prestanda än bensindrivna bilar såsom Porsche eller Ferrari, vid en jämförelse. Den har dubbel verkningsgrad jämfört med Toyota Prius, sa Elon Musk i sitt tal inför den amerikanska senatens kommitté för miljö och statliga arbeten.

Roadstern elektriska motor drivs av 6831 laddningsbara litium-ion celler vilka är något större än ett AA batteri.

Olikt den tidigare generationens nickel – kadmium eller nickel – metall – hybrid batterier, har litium batterierna inget ”minne”. De har det bästa förhållandet mellan energi och vikt och med mindre strömläckage över tiden.

– Även om Roadsterns prestanda kostar, så finns det en efterfrågan på bilen, sade Musk. Priset på basmodellen startar på 100 000 USD.

– Vi har sålt över tusen bilar, och med såld menar jag att köparna har betalt en hög deposition för bilen och det är bara på den inhemska marknaden, förklarade Musk.

Företaget började försäljningen i Europa i maj. Debuten var på en bilmässa i Monaco och reaktionen hade varit fantastisk, sa han i en intervju med Reuters.

Översatt från engelska