“Eländesindex” visar hur hård Kinas bostadsmarknad är
En kinesisk man pratar i sin mobiltelefon utanför en fastighetsförmedling i Peking den 15 april 2013. Ett nyligen skapat index, "bostadsköparnas eländesindex" visat hur dyrt det är att skaffa en bostad i Kina. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)


Hur dyrt är det att skaffa bostad i Kina? En indexkarta, “bostadsköparnas eländesindex”, som gjorts av kinesiska internetanvändare, försöker reda ut detta. Kartan har fått viral spridning på Kinas internet. Den visar hur länge folk i olika städer behöver spara för få ihop till handpenningen för bostaden. Ibland rör det sig om över tio år, och dessutom under förutsättningen att man inte lägger ut några pengar alls på mat och dryck.

Indexkartan ger en indikation på hur svårt det kan vara för vanliga kineser att ha råd att köpa en bostad. Den har fått stor uppmärksamhet och en mängd kommentarer på internet.

Genom att använda inkomstuppgifter från Nationella byrån för statistik och bostadspriser från Fangjia.com, en populär hemsida som förmedlar fastigheter och bostäder, visar indexet på hur lång tid det tar att spara ihop till de 30 procenten i handpenning för en bostad på 80 kvadratmeter.

Bland de 34 huvudstäderna och fyra stora städerna i kinesiska provinser är Hongkong den stad där det är svårast att kunna köpa en lägenhet. Där får man räkna med 19 år av en vanlig genomsnittslön – utan att lägga ut pengar på någonting – för att få ihop till handpenningen.

Sex stora städer i Kinas fastland, alla belägna i öst, rankas som ”synnerligen eländiga”, i och med att de kräver över nio års besparingar. I Peking är det 13 år, Xiamen 12 och Shanghai 11 års inkomst.

Den genomsnittliga inkomsten per capita har inte alls ökat i samma takt som bostadspriserna i Kina. Exempelvis låg priset för en typisk lägenhet i Shanghai i april på 30 813 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) per kvadratmeter, ungefär 4 700 kronor mer än i april förra året, vilket innebär 374 000 kronor extra för en lägenhet på 80 kvadratmeter jämfört med förra året.

Den genomsnittliga disponibla inkomsten per capita är emellertid för närvarande endast 4 375 yuan i månaden; den har ökat 9,5 procent under det senaste året, enligt Shanghais statistikbyrå.

”Det tar en sådan oerhört lång tid för att få ihop till handpenningen, även om man inte äter eller dricker. Vanligt arbetarklassfolk kommer förmodligen aldrig i hela sitt liv att ha råd med ett hus”, skrev nätanvändaren ”Twentyfourhours” på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter.

De som arbetar för att betala av inteckningslån i årtionden kallas för ”husslavar” i Kina. Det är vanligt i storstäder att två eller tre generationer i familjen sparar pengar för att köpa ett hus till barnen, eller ibland lever trångt i en lägenhet tillsammans.

De extremt höga priserna på bostadsmarknaden kan emellertid nå en vändpunkt det här året, då ekonomin saktar ner och prishöjningarna når ohållbara nivåer.

Bostadsprisernas snabba tillväxt har pågått sedan i början av 2000-talet. Den tvåsiffriga tillväxttakten i stort sett under hela året förra året sjönk till ensiffrigt detta år, och tillväxttakten fortsätter att sjunka. Uppgifter för april visar den lägsta tillväxttakten under de senaste 11 månaderna.

Kinesiske ekonomen Dong Dengxi säger utan omsvep på sin blogg: ”Bostadsmarknaden är för närvarande den största ekonomiska krisen i Kina.”


En karta som kallas “bostadsköparnas eländesindex” som gjorts av kinesiska internetanvändare, visar att det kan krävas att man spara precis alla pengar man tjänar på en vanlig inkomst under ett årtionde för att kunna spara ihop till handpenningen till en lägenhet. (Skärmdump/acfun.com)

En karta som kallas “bostadsköparnas eländesindex” som gjorts av kinesiska internetanvändare, visar att det kan krävas att man spara precis alla pengar man tjänar på en vanlig inkomst under ett årtionde för att kunna spara ihop till handpenningen till en lägenhet. (Skärmdump/acfun.com)