El Niño slår hårt mot Centralamerika
Enligt WFP behöver Centralamerikanska länder livsmedelsbistånd för 75 miljoner dollar på grund av torkan orsakad av El Niño. (Foto: Eitan Abramovich /AFP/Getty Image)


Årets El Niño, som är den värsta någonsin, förvärrar torkan i Centralamerika. 2,3 miljoner människor kommer att behöva livsmedelsbistånd, enligt FN:s livsmedelsprogram WFP, i en ny rapport.

Årets torka har redan orsakat stora skördeförluster i den tidiga skörden. Värst drabbar den små producenter och deras familjer som försökt återhämta sig efter förra årets torka.

I ”torrkorridoren” som sträcker sig från Guatemala till Nicaragua har det varit torka i två år. Förra året hjälpte WFP över 200 000 människor i El Salvador, Guatemala och Honduras.

Många i det här området hade inga livsmedelslager alls när den tidiga säsongen startade i år. De senaste prognoserna pekar med stor sannolikhet mot att den nuvarande El Niño, som pågått sedan mars, kommer att fortsätta in på början av 2016.

De första nio månaderna av 2015 rekordvarma

Chefen för WFP i Latinamerika och Karibien, Miguel Barreto, säger att Centralamerika behöver bistånd för 75 miljoner dollar. De räknar med att allt fler människor kommer att behöva kontinuerligt livsmedelsstöd under hela säsongen, från april till skörden i augusti och september.

Nyligen varnade också Unicef för att 11 miljoner barn är i riskzonen för svält, vattenbrist och sjukdomar på grund av El Niño i de södra och östra delarna av Afrika.

El Niño är ett väderfenomen som orsakar torka i delar av världen och översvämningar i andra. Och i år är den värre än någonsin tidigare. Under 1997-1998 slog den också till hårt och orsakade stor förödelse, men enligt rapporten är världen bättre förberedd för årets El Niño. Ändå kommer den att ställa till med stora socio-ekonomiska skador.

Etiopien står inför värsta torkan på 30 år