Ekoturism i Italien naturupplevelse och god mat
Utsikt över naturreservatet Tevere Farfa från byn Nazzano. Den gula pricken till höger om floden är Ecoturismo Tevere Farfa. (Foto: Maria Hellström, Epoch Times)


I hjärtat av Tevere Farfa naturreservat, några mil utanför Rom, ligger en anläggning för ekoturism. Hit kommer besökare både för den goda maten och för naturupplevelser.

I hjärtat av Tevere Farfa naturreservat, ungefär 40 kilometer nordost från Rom, ligger Ecoturismo Tevere Farfa. Hit åker folk från Rom på helgutflykt för att äta en fyrarätters traditionell italiensk måltid i en naturskön och harmonisk miljö.

– Många italienare vill äta god traditionell mat på en restaurang dit hela familjen kan följa med. Att maten är ekologisk tycker de är bra men det kommer i andra hand, berättar Luigi Scarpati som driver Ecoturismo Tevere Farfa.

Efter några hundra meters promenad är man nere vid Tibern, floden som flyter igenom naturreservatet och vidare till Rom. Det finns spänger att gå på, fågeltorn och gömslen som parkarbetarna byggt i strandkanten och ute i vattnet.

Några krickor guppar i vattnet och skarvarna står uppradade på en stock på andra sidan floden. Gråa och vita hägrar flyger förbi då och då.

På våren och hösten är det här ett populärt område för fågelskådare. Här är det många rovfåglar som flyger förbi på sin väg mellan norra Europa och Afrika eller Mellanöstern.


Luigi Scarpati framför ingången till Ecoturismo Tevere Farfa. (Foto: Maria Hellström, Epoch Times)

Luigi Scarpati framför ingången till Ecoturismo Tevere Farfa. (Foto: Maria Hellström, Epoch Times)

– De flesta personer som kommer för att bo hos oss är fågelskådare. Det kommer även unga par, cyklister och kanotister, berättar Luigi Scarpati.

Floden omges av snårig vegetation och där vegetationen har tagits bort är det idag jordbruksmark. Regionen har traditionellt varit en jordbruksregion. Innan kraftverksdammar byggdes på flera platser i floden kördes varor från de omgivande gårdarna till floden där de lagrades för vidare transport med båt till Rom.

Man kan hyra cykel på Ecoturismo Tevere Farfa och cykla på vägen längs floden, den gamla vägen på vilken bönderna tidigare körde sina varor. Det finns vägar som fortsätter upp i bergen.

Efter den branta stigningen väntar de pittoreska byarna Torrita Tiberina och Nazzano. I Torrita Tiberina finns det ett bageri vid torget som säljer pizza. Ett annat tips är att stanna till vid utsiktspunkten vid torget och titta ut över dalen och naturreservatet. Långt där nere syns det gula huset som är Ecoturismo Tevere Farfa, det ligger omgivet av träd och odlingsmark.

Efter att ha varit ut i friska luften en hel dag är det skönt att komma in och vila en stund innan middagen klockan åtta. Att maten är mycket god stämmer! Till förrätt serverades bruschetta, rostat bröd med oliver och olivolja, tillsammans med stekta rivna morötter och vitkålssallad.

Kvällens pasta var lasagne med hemlagade lasagneplattor, tomatsås och äggplanta. Det är en väsentlig skillnad på smakupplevelse mellan den hemlagade pastan och torkad pasta.

Den tredje rätten i Italien är antipasti, vilket betyder att det är en maträtt utan pasta som till exempel kött eller fisk. Idag var antipasti vegetarisk och innehöll stekt spenat med ostbitar, stekt potatis med seitan (protein bestående av rent gluten, vatten smaksatt med soja) och peperoni

Som dryck till maten serveras vin eller vatten. Till efterrätt serverades hembakad chokladkaka.

Efter en fyrarätters middag är det skönt att sitta framför brasan i matsalen. Luigi Scarpati berättade gärna om omgivningen, odlingar och arbetet med ekologisk odling.


I byn Nazzano finns en av de fem butikerna som Nautia Cooperativa Agricola driver. De har allt från ekologiska apelsiner till ris och lakritsgodis, allt tillverkat i regionen Lazio. (Foto: Maria Hellström, Epoch Times)

I byn Nazzano finns en av de fem butikerna som Nautia Cooperativa Agricola driver. De har allt från ekologiska apelsiner till ris och lakritsgodis, allt tillverkat i regionen Lazio. (Foto: Maria Hellström, Epoch Times)

Han startade ett bondekooperative för 35 år sedan, Nautia Cooperativa Agricola. De har fem butiker, fyra i Rom och en i byn Nazzano, där de säljer bland annat frukt, grönsaker, spannmål och förädlade varor.

På anläggningen finns flera dubbelrum och sovsalar. Till frukost serveras rostat bröd med marmelad och smör, kaffe, te, ekologisk frukt som apelsin, äpple och granatäpple, äppeljuice och hemmagjord crostata, en paj med marmeladfyllning.

Luigis Scarpati har ett favorituttryck som verkar vara gångbart i alla sammanhang och det är ”piano piano”. Han översätter det själv till ”steg för steg”, ordboken översätter det till ”sakta sakta”.

Den italienska lunken, den goda maten och närheten till naturen ger en varm och ombonad stämning, det är mysigt att vara här.