Ekot: Sahlin har tackat ja
Mona Sahlin (Foto: AFP/Gerard Cerles)


Mona Sahlin har redan tackat ja till att bli ny partiledare, erfar Ekot.

Socialdemokraternas valberedning väntas presentera henne som kandidat i morgon.

Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion har valberedningen frågat henne formellt och då fått ett ja till svar.

Gradvis har Mona Sahlin, efter att allt fler andra efterfrågade tackat nej, kommit att framstå som Göran Perssons självklara efterträdare. Om uppgifterna stämmer att hon tackat ja är det inte att förvåna sig över.

Anders Ygeman, riksdagsledamot och med i valberedningen, vill dock inte kommentera.

– Jag kan inte säga någonting, säger Ygeman till TT.

Inte heller någon annan i valberedningen som TT talat med ville på onsdagskvällen uttala sig.

Redan står det klart att de partidistrikt som öppet stöder Sahlin har majoritet på kongressen i mars. Men det största distriktet Skåne har ännu inget sagt och kommer inte heller att göra det, enligt uppgift till TT.

Valberedningen ska också föreslå vem som ska ta den plats i partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, som blir ledig. Det har spekulerats om att Bosse Ringholm och Lars Isaksson försvinner för att skapa förnyelse. Men båda förnekar och valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén bekräftar att det handlar om en avsägelse, Persson.

Före detta statsrådet Sven-Erik Österberg anses ligga bra till för platsen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker process för att välja ny s-ledare är märklig.

– Den har egentligen bara utgått från två kriterier, ingen får prata politik och den som väljs får inte vara en man, sade han på onsdagen.

Han tror det kan bli mer resonemang och mindre attack med Sahlin. Men samtidigt konstaterade han att det är svårt att veta var hon står politiskt.

– Det är väldigt mycket ett oskrivet blad i dag vem Mona Sahlin är och vad hon tycker. I alla fall kan inte jag på mina fem fingrar räkna upp vad hon gjorde som statsråd alla dessa år. Jag kan faktiskt inte nämna någonting, sade Reinfeldt.

Han tror det finns en risk att s inte väljer någon för framtiden, utan går tillbaka till drömmar från tiden före Persson.

Göran Persson själv ville på onsdagen inte lägga sig i valet av efterträdaren.

På alla frågor han fick om det hänvisade han till valberedningen. Samtidigt försäkrade han att det känns bra att bli efterträdd av en kvinna.

– Det blir alltid bättre när det kommer någon ny, en ny ansats och en ny vinkel.