Ekonomipriset gick till forskning kring orsak och verkan
De båda ekonomipristagarna Christopher Sims och Thomas Sargent arbetar i USA. (Foto: New York University / Princeton University / AFP)


Årets ekonomipris som går till Thomas J. Sargent och Christopher A. Sims, båda från USA, handlar om vilken roll förväntningar spelar, meddelade Staffan Normark, ständig sekreterare i Vetenskapsakademien.

Motiveringen lyder: ”För deras empiriska forskning om orsak och verkan i makroekonomin”.

– Det är ett underbart pris, sade professor Sims på telefon vid presskonferensen och påpekade att varje person som får priset, representerar många andra personer som också varit delaktiga i arbetet och Sims uttryckte även sin glädje över att få dela priset med Sargent.

Årets ekonomipristagare har tagit fram metoder som identifierar orsakssambanden och som klargör vilken roll förväntningar har. Det gör det möjligt att undersöka vilka effekter en överraskande åtgärd kommer att ha eller vad som sker när en systematisk ändring av politiken görs.

De metoder som de båda pristagarna Thomas Sargent och Christopher Sims arbetat fram, oberoende av varandra, kompletterar varandra. Metoderna kom till på 1970- och 1980-talen och används nu av forskare och beslutsfattare världen över.

Thomas Sargets metod används för att analysera varaktiga omläggningar av den ekonomiska politiken, medan Christopher Sims metod analyserar hur ekonomin påverkas av tillfälliga förändringar i ekonomisk politik och andra faktorer.

Thomas Sargent föddes i Pasadena 1943 och arbetar på New York University, USA.

Christopher Sims, född
1942 i Washington DC. Han arbetar på Princeton University, USA.

1968 firade Sveriges Riksbank sitt 300-årsjubileum med att instifta ett ”Pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”, vilket Nobelstiftelsen godkände och Vetenskapsakademien utser sedan dess pristagare.