Ekonomipriset 2014 till Jean Tirole "en av våra största levande ekonomer"
Den franske ekonomen Jean Tirol erhöll Riksbankens ekonomipris för år 2014. Hans porträtt visades under presskonferensen på Kungl Vetenskapsakademien den 13 oktober 2014. (Foto: Jonathan Nackstrand /AFP /Getty Images)


Den franske ekonomen Jean Tirol får Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfreds Nobels minne år 2014. Priset handlar om att tygla mäktiga företag, eller som motiveringen lyder: ”för hans analys av marknadsmakt och reglering”.

Tidigare ville forskare och beslutsfattare ha enkla regler, som att sätta pristak för monopolföretag eller förbjuda samarbete mellan konkurrenter på samma marknad.

– Jean Tirole har tänkt igenom det här ordenligt mer än någon annan, sade professor Tore Ellingsen som ingick i panelen som presenterade pristagaren och bakgrunden.

Tirole visade, sade Ellingsen, att de ovan nämnda reglerna bara fungerar under vissa förhållanden, men de gör mer skada än nytta under andra. Ett dominerande företag kan till exempel minska sina kostnader vilket skulle vara till nytta för samhället. Men om de gör det för att få övervinster är det till skada för samhället.

Anpassning

Tirole fann att varje enskild bransch har sina specifika förhållanden. Därför bör den bästa regleringen eller konkurrenspolitiken anpassas noggrant till detta.

Den här insikten kan hjälpa myndigheter att sporra mäktiga företag att bli mer produktiva och samtidigt hindra dem från att skada konsumenter och konkurrenter.

– Det är med stor entusiasm som den Kungliga Vetenskapsakademien har beslutat att ära det monumentala bidraget till en av våra största levande ekonomer, avslutade professor Ellingsen sitt tal över Tiroles slutsatser.

Rörd över priset

Efter presentationen av pristagaren, blev Tirole uppringd och när Staffan Normark, Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare, frågade honom om han var beredd att svara på frågor.

– Jag kan besvara frågor men jag är så rörd nu att det kanske inte är bästa tillfället att besvara frågor, men jag ska försöka, sade Jean Tirole.

Frågorna om Google och bankväsendet besvarades dock med schvung.

Jean Tirole är fransk medborgare. Född 1953 (61 år) i Troyes, Frankrike. Fil.dr 1981 vid Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, USA. Scientific Director vid Institut d’Économie Industrielle, Toulouse School of Economics, Université Toulouse 1 Capitole, Frankrike.