Ekomat inte så mycket dyrare än oekologisk
Här kan du jämföra olika matpriser. (Foto: KRAV)


Krav hoppas att fler kommer att välja ekologiska matvaror när de ser hur liten prisskillnaden har blivit.

Priset är den mest avgörande faktorn när folk väljer vara, näst efter smak och hälsa, skriver Krav. De hoppas att prisjämförelsen ska få flera personer att välja ekologiska matvaror.

Skillnaden mellan ekomärkt kaffe och oekologiskt är till exempel 12 öre per kopp. Du sparar i snitt 2,50 kronor i veckan om du dricker tre koppar oekologiskt kaffe om dagen.

— För bara några kronor mer är du med och räddar liv. På de oekologiska kaffeodlingarna används mycket giftiga bekämpningsmedel som skadar djur, vatten och människor. Helt i onödan, säger Krav:s marknadschef Katarina Wolf i ett pressmeddelande.

Organisationen har jämfört priset mellan Kravmärkta varor och oekologisk mat i nio butiker i Sverige. Den ekologiska maten är som mest tio kronor dyrare per portion och som minst åtta öre.

Oekologiska bananer går inte längre att få tag på i vissa butiker. De har helt gått över till ekologiskt odlade bananer. Wolf säger att många konsumenter idag inte vill köpa bananer som odlats på bekostnad av människor och natur.

Krav är en miljömärkning för mat. För att bli Kravmärkt måste en produkt nå upp till vissa standarder när det gäller djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Kontroversiell kinesisk-koreansk fabrik ska massklona kor