Ekologiskt guldkorn i New York
Bröd är kärnan i Le Pain Quotidiens verksamhet och filosofi. (Foton: Sofia Partanen/Epoch Times)


New York är en fantastisk stad – det säger nästan alla som varit där. Samtidigt är det en stor stad och det gäller att veta var man ska leta för att hitta det man söker. Epoch Times ger tips om ett mysigt kafé i Chelsea där man blir serverad god och vacker ekologisk mat av trevlig personal.

Shoppingen är avklarad och det är endast några timmar kvar tills jag måste åka till flygplatsen för att ta mig hem till Sverige. Jag bestämmer mig för att leta upp ett lugnt och mysigt kafé för att inta min sista lunch för den här gången i åttamiljonerstaden.

Jag befinner mig vid Pennstation och inser ganska snart att jag trots många besök just här egentligen aldrig hittat något riktigt bra ställe att äta på. Det mesta häromkring är snabbmat eller rätt slitna ställen. Jag plockar därför upp mitt gula metro-kort och sätter sprätt på de sista åkturerna.

Jag tar röda linjen fyra stopp ner till 14:e gatan. Väl framme i det lite mer avslappnade Chelsea kryssar jag mig över till sjunde avenyn och går några kvarter uppåt. Mellan sjuttonde och artonde gatan hittar jag det – det perfekta lunchstället. Utsidan är en rätt oansenlig uteservering, men så fort jag öppnar dörren ser jag att det är rätt. Detta är Le Pain Quotidien.

I mitten av rummet står ett långbord.
Det är ”The Communal Table” som är karaktäristiskt för alla Le Pain Quotidiens kaféer. Jag låter emellertid långbordet vänta till nästa gång och hittar en plats jämte ett jättelikt gammeldags träskåp i vilket det finns olika produkter till försäljning. Kokböcker, burkar med sylt, marmelad, senap, kapris och annat smakfullt. Det visar sig att Le Pain Quotidien till stor del är inriktat på ekologiskt.

Två trevliga servitriser visar mig menyn där jag får välja bland smörgåsar, lyxiga sallader, olika slags rätter och soppa. Jag bestämmer mig för den kalla gaspacho-soppan med ekologiskt bondbröd till. Medan jag väntar på maten hör jag att tjejen och killen som sitter närmast mitt bord pratar svenska.

De visar sig vara de svenska skådespelarna Figge Norling och Lo Kauppi som liksom som jag precis har hittat hit. De har just fått några teatertips från personalen och verkar också nöjda med sitt val av lunchställe.

– Det är jättebra. Jag var på ett likadant kafé i London, efter rekommendation från en kompis. Men det var mest av en slump som vi kom in här, säger Figge.

Le Pain Quotidien är en franchising-kedja och har kaféer i tio länder. Bara på Manhattan finns 13 ställen. Den mesta av maten tillagas ekologiskt, men inte allt. Konceptet startade i Bryssel 1990 då kocken Alain Coumont satte igång med sin egen bageriverksamhet.

Efter en god gaspacho och en fluffig cappuccino lämnar jag Le Pain och Manhattan för den här gången. Nästa gång jag kommer hit ska jag pröva ett av de övriga tolv ställena.

För mer information: http://www.painquotidien.com”The Communal Table” finns på alla Le Pain och uppmuntrar gästerna till att lära känna varandra.


De svenska skådespelarna Figge Norling och Lo Kauppi tog sig också en lunch på Le Pain.

De svenska skådespelarna Figge Norling och Lo Kauppi tog sig också en lunch på Le Pain.


På västra sidan strax under Manhattans midtown ligger Chelsea - ett lite mer avslappnat och lugnt område.

På västra sidan strax under Manhattans midtown ligger Chelsea – ett lite mer avslappnat och lugnt område.