Ekologisk skolmat högsta prioritet i Italien
"Vi kan alla påverka miljön runtomkring oss. Om varje person väljer någonting ekologiskt varje gång han eller hon handlar kommer jorden att på sikt må bättre”, säger Carola Magnusson. (Foton:www.carolaseko.se)


Den italienska regeringen satsar mycket kraft och pengar på att ge ekologisk kost till skoleleverna i Italien. Det är en aktiv kostpolitik som ska ge eleverna en sundare livsstil, en bättre matkultur och inte utsätta barnen för olika kemikalierester eller GMO-produkter. Förhoppningsvis kommer det också bromsa vågen av fetma bland ungdomar, skriver EkoWeb. Det finns stort intresse för ekologisk skolmat också i Sverige.

På Alfaskolan i Solna lagar skolmatsansvarige Carola Magnusson 500 portioner varje dag. Här försöker man så långt det är möjligt köpa ekologisk produktion och laga all mat från grunden. Carola säger till Epoch Times att bland annat Malmö Skolrestauranger efterfrågar enorma mängder ekologiskt och att Sigtuna Humanistiska läroverk också ligger i en jättesatsning. Falköpings kommun ser också ut att satsa på det här.

Jag kan säga så här att jag känner till många som vill, men känner inte till så många som gör – men jag gör. Det är jättemånga som ligger i startgroparna, säger Carola Magnusson som driver Carolas Eko AB, med ansvar för skolrestaurangen på Alfaskolan samt har catering och föreläsningar om ekologisk mat.

Att få gör, tror Carola Magnusson beror på politiska beslut, om upphandling och sådant. För att slippa det så har hon gått ifrån det och är entreprenör. Det innebär att Carola kan handla av vem hon vill, det är ett sätt att gå runt det.

– Jag tycker det är skandal att vi inte kan ha snabbare utveckling när det ligger i kommunernas regi, det är jättekonstigt för mig, säger hon.

I Rom serveras 140 000 portioner ekologisk skolmat varje dag och över 95 procent av skolorna deltar. Skolbarnens mat i Italien kostar cirka 75 kronor per dag och föräldrarna betalar 18 kronor av den summan. Staden Rom betalar resterande 57 kr. För den summan får eleverna frukt och bröd på förmiddagen och lunch som består av tre rätter. Maten är mestadels tillagat av ekologiska produkter. Den svenska skolmaten kostar cirka 25 kronor per dag, enligt EkoWebs uträkning. Det är beräknat på uppgifter från Statistiska Centralbyrån, (SCB).

Men blir det inte dyrare med ekologisk mat än med konventionell?

– Vi har samma pengar som alla andra och vi klarar det ändå, säger Carola Magnusson.

En portion kostar åtta kronor för råvarorna. På Alfaskolan får man två rätter att välja på, där en är vegetarisk, samt rikligt salladsbord, nybakat bröd av ekologiskt spannmål,smör och kolsyrat vatten eller mjölk.

– Totalkostnaden ligger från 25 kronor och uppåt, det beror på vad man räknar in i priset, avslutar Carola Magnusson.

Fakta om GMO

GMO är en beteckning för produkter som odlas med genmanipulerade organismer. Odlingen sker i ett fåtal länder och en av handfull grödor: soja, majs, bomull och raps. I Europa finns bara några tusen hektar kommersiell GMO-odling, i Sverige ännu ingen alls. Det mesta av GMO-produktionen går till djurfoder, och mycket av det importeras till Europa. Nästan all GMO-forskning kontrolleras av en handfull stora kemiföretag.

Källa: GMOfri.se


På Alfaskolan får barnen varje dag fräscha salladstallrikar, med fokus på det ekologiska sortimentet.

På Alfaskolan får barnen varje dag fräscha salladstallrikar, med fokus på det ekologiska sortimentet.


Varje dag bakas tre sorters bröd, och det som blir över mals ner till ströbröd.

Varje dag bakas tre sorters bröd, och det som blir över mals ner till ströbröd.