Ekologisk skobytardag i Visby
Skorna på bordet har sulor gjorda av bildäck, ovansidan av hampa och snören av återvunna petflaskor. (Foton: Barbro Plogander, Epoch Times Sverige)


Många Almedalsbesökare trodde inte sina ögon när de kom förbi ett tält i Visbyhamn, där de i onsdags fick chansen att byta sina gamla skor mot ett par helt nya och även mer ekologiska.

Det var företaget Ragnsells som var på plats med sin nya hybridbil, och tillsammans med företaget Simple shoes ville de lyfta fram frågan om återvining och dess nytta.

Simple shoes är ett nytt skomärke som nu lanseras i Sverige, men har funnits i USA sedan 1994. De har med tiden blivit mer och med miljövänliga berättar Peter Hedström, brandmanager som bygger upp olika varumärken på företaget Forward, som har agenturer för olika skomärken.

– Det är ett alternativ, framför allt när man ser att skobranchen är en smutsig branch idag, och idag finns det en stor efterfrågan på miljövänliga skor från 13 års ålder och uppåt till 35 års ålder.

Peter Hedström syftar bland annat på en analys av skor i Sverige för tre månader sedan där man fann att två till tre skomärken innehöll 60 olika gifter.

– Det Simple shoes har gjort nu är att man lanserar en ny skoserie där skorna förmultnar på 20 år, men en vanlig sko förmultar på tusen år om du gräver ner den och dessutom är den dålig för miljön, säger Peter Hedsgtröm.

Simple shoes moderföretag finns i S:ta Barbara, utanför Los Angeles, men skorna tilverkas i Kina.

Det har förekommit rapporter från Kina om den dåliga kontrollen på varor, att det till exempel blandas in farliga ämnen i skorna. Men Peter Hedström menar att Simple shoes har en bättre kontroll.

– Om man ber fabrikerna tillverka en produkt så har man inte den kontrollen, men äger man fabrikerna själva som vi gör så har man kontroll och varje anställd har sina rättigheter. Vi är börsnoterade och är noga med att allt går rätt till i alla led. Vi har kontroll på alla led, säger Peter Hedström.

Han berättar vidare att man använder material från cykel- och bildäck i tillverkningen.

– Varenda sko är handgjord, vi använder hampa som mest, organisk bomull, vi jobbar med gluefree assembly; vi undviker att använda lim. Alla skor sys för hand, varenda sko är handgjord, varenda sko är olika. Vi får sex par skor av ett bildäck och vi får sex par skor av ett cykeldäck.

– Vi försöker ta vara på allting, men då blir det en dyrare process att tillverka skorna.

Peter Hedström förklarar att fabriken har en gräns att anställda skall vara minst 16 år och att företaget har folk på plats som kontrollerar att det efterlevs.

– Men det är inte bara viktigt vad som finns i skorna utan också hur man tillverkar dem. Vi tycker det jätteviktigt att inte använda ugnar, till exempel, för att inte förbruka för mycket energi. Till exempel, när vi tillverkar kartonger då tar vi tidningspapper i Kina och torkar dem på taken, istället för att torka dem i ugnar.

Enligt Hedström tillverkas 98 procent av alla skor i Europa i Kina, för att de är väldigt duktiga.

– Vi tycker här i Europa att italienska skor är så fina, men de har inte samma kapacitet att tillverka och det behövs mycket skor och det är ju klart att tillverkningen blir billigare i Kina.

Det var många förbipasserande som passade på att byta sina skor under onsdagen, och det var snabb åtgång på skorna.

– Folk har varit jätteglada och de frågade flera gånger, är det säkert att vi får dessa gratis, är det verkligen säkert?


Förbipasserande blev överraskade och glada över att få byta sina uttjänta skor  mot ett par nya skor.

Förbipasserande blev överraskade och glada över att få byta sina uttjänta skor mot ett par nya skor.