Ehec-utbrott i Frankrike
Franska bönder har byggt upp en pyramid av grönsaker framför Eiffeltornet och delar ut gratis gurkor och tomater till förbipasserande under en demonstration i Paris. (Foto: Francois Guillot/AFP/Getty Images)


I Frankrike har sju fall av den nya aggressiva ehec-infektionen identifierats, enligt Reuters.  För en av de sju patienterna som behandlas på ett sjukhus i Bordeaux är tillståndet kritiskt.

Enligt det franska handelsministeriet har majoriteten av patienterna ätit groddar från en lokal marknad. Ministeriet misstänker att de smittade groddarna kommer från frön sålda av det engelska företaget Thompson & Morgan, men medger samtidigt att kopplingen ännu inte är helt fastställd, rapportterar AP.

En talesman för företaget har ifrågasatt ministeriets upptäckter och säger enligt BBC: ”När det handlar om ett så litet antal människor tyder det troligtvis mer på att problemet är lokalt.”

Det brittiska statliga verket för livsmedelsstandard (FSA) har utfärdat en varning mot att äta råa groddar, med hänvisning till den eventuella kopplingen till de brittiska fröna, men medger samtidigt att ”inga fall av matförgiftning har rapporterats i Storbritannien som kan kopplas till utbrottet i Frankrike”.

I Tyskland, som sedan maj varit centrum för det senaste utbrottet av ehec, har nya fall av smittade minskat till 25 om dagen, enligt den tyska nyhetskanalen n-tv.

Frankrikes hälsominister uppger att experterna är ”99 procent säkra” på att ehec-utbrottet, som smittat de sju personerna i Bordeaux, är av samma bakteriestam som dödat 44 personer i Tyskland, enligt AP.

Smittade böngroddar från en gård i staten Niedersachsen har utpekats som källan till bakterien. Hittills har ehec-utbrottet lett till att bortåt 2 900 personer smittats.

Översatt från engelska