Egyptiska demonstranter samlar sig till strejk
En egyptisk pojke cyklar i närheten av en stridsvagn när han säljer bröd i centrala Kairo den 31 januari. Några egyptier försöker att fortsätta med affärerna som vanligt men demonstranter har bett en miljon människor att ansluta sig till en generalstrejk på tisdag (Foto: Mohammed Abed/AFP /Getty Images)


Att kunna kommunicera är nyckeln för demonstranterna i Egypten som vill samla en miljon människor i en generalstrejk och massdemonstration på gatorna på tisdag, därför har myndigheterna i Egypten gjort allt för att stänga alla Internettjänster.

På måndagen stängde regeringen ner landets sista Internetleverantör, Noor-gruppen, rapporterade BBC. Egyptens fyra huvudleverantörer av Internet stängdes ner redan förra veckan.

Men Google kontrade genom att lansera en speak- to- tweet (twittermeddelande) tjänst för att möjliggöra för egyptierna att kommunicera med varandra. Egyptierna kan nu twittra genom att lämna ett röstmeddelande på ett av tre internationella telefonnummer. Tjänsten kommer att twittra meddelandet och använda # egypt. På Googles blogg skriver man att de ”hoppas att detta till viss del kan hjälpa människor i Egypten hålla kontakten”.

”Som många andra har vi suttit klistrade vid nyheterna för att få veta vad som händer i Egypten och funderat på vad vi kan göra för att hjälpa människorna i landet. Under helgen kom vi upp med idén om en speak-to-tweet service som möjliggör för alla att skicka ett twitter meddelande med bara ett röstsamtal”.

Demonstranterna vill starta massdemonstrationen och strejken klockan 15.00, vid samma klockslag som det senast införda utegångsförbudet inträder, dagen innan började utegångsförbudet klockan 16.00 och innan dess inträdde det klockan 19.00. Deras syfte är att tvinga president Mubarak att avsäga sig makten.

Armén förklarade på måndagen att de inte kommer att använda våld mot medborgarna och bekräftar att ”yttrandefriheten genom fredliga medel garanteras för alla,” citerade Reuters. Rapporten fortsätter med att säga att armén inte kommer att tillåta handlingar som ”bryter mot säkerheten och förstör allmän och privat egendom”. De varnade för att de inte kommer att tillåta kriminella att plundra, attackera och terrorisera medborgare.

Trots försäkringar om återhållsamhet har armén grupperat fler stridsvagnar och soldater på gatorna i Kairo – för att skydda landet och medborgarna, uppgav en talesman från militären enligt statliga medier.

Beteendet hos armén kommer att vara avgörande för vad som sker i Egypten, men enligt Moshe Ma’oz, från Harry S. Trumans Research Institute for the Advancement of Peace vid det hebreiska universitetet i Jerusalem har regeringen starkt inflytande över armén.

– Det viktigaste är vad de höga militärerna beslutar att göra. Egypten bygger på militären, sade han i en Epoch Times rapport på måndagen.

President Hosni Mubarak har också omorganiserat sin regering i hopp om att hålla kvar sin bräckliga makt. Förra veckan installerade han vice president Omar Suleiman, som en indikation på att han tänker arbeta med konstitutionella reformer, rapporterade CNN på måndagen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50384/