Egyptisk vapenleverans till Fatah


Egypten har skickat stora mängder vapen och ammunition till Palestinska myndighetens säkerhetsorganisationer i Gazaremsan. Leveransen genomfördes med Israels godkännande för att stärka president Mahmud Abbas al-Fatah.

Leveransen, som gjordes under onsdagen, genomfördes med Israels godkännande och är ett försök att stärka grupper anslutna till president Mahmud Abbas al-Fatah efter striderna med Hamas, skriver den israeliska tidningen Haaretz i sin nätupplaga.

Vapenleveransen innehöll 2 000 automatvapen av typen AK-47, 20 000 ammunitionsmagasin och två miljoner omgångar ammunition Den togs från Egypten till Israel vid Kerem Shalomövergången i samarbete med israelisk militär och med regeringens godkännande.

De fyra lastbilarna med vapen eskorterades av militärpolis och kördes över till Gaza vid Karni där lasten överlämnades till Palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor.

Beskedet om att Israel gått med på att låta Egypten förse den palestinske presidentens säkerhetsstyrkor med vapen, kom efter det första formella mötet mellan Abbas och den israeliska premiärministern Ehud Olmert på julafton.

Israel lovade samtidigt att lämna tillbaka 100 miljoner dollar i frysta palestinska skatteintäkter. Pengarna ska föras över direkt till president Mahmud Abbas och inte till den Hamas-ledda regeringen. När är dock oklart.