Egyptisk miljardär vill köpa grekisk ö till flyktingar
En syrisk familj sitter i Kos hamn sedan de räddats av den grekiska kustbevakningen när de var på drift utanför kusten. (Foto: Dan Kilwood /Getty Image)


Den egyptiske affärsmannen och miljardären Naguib Sawiris vill köpa en ö av Grekland eller Italien där flyktingar ska kunna bo.

Sawiris, som är Afrikas tionde rikaste man, sade i ett inlägg på Twitter i september att han ville köpa en ö till flyktingarna. Inlägget fick sådan stor respons att han senare i september meddelade att han skulle ta emot donationer, för att starta ett aktiebolag med 100 miljoner dollar i startkapital. Hur stor del av hans egna pengar som skulle ingå var oklart.

Den egyptiske affärsmannen Naguib Sawiris vill bilda ett bolag som ska köpa en ö till flyktingarna. Bilden från 2009. (Foto: Giuseppe Cacace /AFP/Getty Image)

Den egyptiske affärsmannen Naguib Sawiris vill bilda ett bolag som ska köpa en ö till flyktingarna. Bilden från 2009. (Foto: Giuseppe Cacace /AFP/Getty Image)

Nu säger en talesperson att Sawiris har tittat på 17 grekiska öar som skulle kunna passa hans djärva plan, och att han nu är optimistisk.

– Men på grund av frågans känslighet har han inte avslöjat skälen för sin optimism, sade talespersonen till Forbes.com

Sawiris håller på att undersöka vilken ö som skulle kunna rymma flest flyktingar, samtidigt som han söker tillstånd att köpa en ö av den grekiska regeringen.

Han tänker döpa ön till Aylan Island efter den treåriga syriska pojken Aylan Kurdi som spolades iland på en turkisk strand.

Precis som resten av världen fick Sawiris upp ögonen för flyktingarnas svåra situation när bilden på Aylan kablades ut i världens media.

– Jag kan inte bara sitta där och göra ingenting, och låtsas att det inte är mitt problem, sade Sawiris.

Tidigare har miljardären sagt att han sett ut två privatägda grekiska öar som verkade lämpliga, och att han kontaktat ägarna. Men talespersonen refererade inte till de öarna, så det verkar som det inte blev något av med dem. Eller så var de kanske inte de mest ideala för ändamålet.

Vill anställa 100 000 flyktingar

Till CNN har Sawiris sagt att han fått en mängd intresseförfrågningar från potentiella donatorer.

Flyktingar hjälps iland på den grekiska ön Lesbos. Fortfarande kommer båtar och gummiflottar med flyktingar över Medelhavet fast vintern närmar sig. (Foto: Eric Thayer/Getty Image)

Flyktingar hjälps iland på den grekiska ön Lesbos. Fortfarande kommer båtar och gummiflottar med flyktingar över Medelhavet fast vintern närmar sig. (Foto: Eric Thayer/Getty Image)

– Jag ska bygga en liten hamn eller marina där båtarna kan lägga till. Och jag ska anställa folk att bygga sina egna hem, skolor, ett sjukhus, ett universitet och ett hotell, sade han och räknade med att anställa mellan 100 000 till 200 000 flyktingar.

Sawiris förklarade idén om aktiebolaget i ett meddelande: ”Upprättande av en juridisk person gör det möjligt att ta emot donationer på ett lagligt sätt. Alla som donerar får andelar i bolaget och blir delägare i ön och projektet. På det sättet kommer inga pengar att förloras helt eftersom tillgången (ön) kommer att finnas kvar”.

Talespersonen säger att bolaget inte kommer att bildas förrän han fått regeringens godkännande.

”Bisarrt” med aktiebolag för välgörenhet

Men det finns en del som ifrågasätter den här metoden att bilda ett aktiebolag.

Melissa Berman, vd och koncernchef för Rockefeller Philanthrophy Advisors säger att idén att skapa ett aktiebolag för ett välgörande ändamål är mycket märkligt, till och med bisarrt. När man vill starta ett välgörenhetsprojekt skapar man normalt en stiftelse eller välgörenhetsorganisation. Om det ursprungliga syftet sedan inte skulle vara genomförbart använder man resurserna till ett ideellt ändamål.

Sawiris är en av de rikaste personerna i regionen och har en nettoförmögenhet på cirka tre miljarder dollar.