Egyptier återvänder till Tahrirtorget
Folk tänder lysraketer på Tahrirtorget där tusentals egyptier samlats för att markera ettårsdagen för revolutionen den 25 januari 2012 i Kairo. (Foto: Jeff J. Mitchell/Getty Images)


Det är nu ett år sedan de massiva protesterna i Egypten startade—de som slutligen drev bort ex-presidenten Hosni Mubarak. Tiotusentals egyptier har samlats på Tahrirtorget i centrala Kairo för att fira att ett år har gått sedan proteserna började.

En del demonstranter vill enligt tv-stationen Al-Arabiya att ytterligare politiska reformer ska genomföras i landet, vilket styrts av militären efter att Mubarak drevs bort. Andra firar minnet av händelserna och att islamistiska partier nyligen valdes in i det egyptiska parlamentet.

Under förra årets ”arabiska vår”, följde de egyptiska demonstranterna de tunisiska protesterna och ockuperade Tahrirtorget i 18 dagar, med start den 25 januari.

Demonstranterna känner emellertid fortfarande att rester av Mubaraks regim finns inom militären och fortfarande har makten.

— Militärrådet är Mubaraks, säger Amr al-Zamlout, sade en 31-årig demonstrant till tv-stationen.

Den egyptiska bloggaren och aktivisten Wael Khalil sade till Al-Jazeera att ”revolutionen inte har uppnått sitt mål och att det är därför man nu går tillbaka till Tahrirtorget, därför att revolutionen kommer att fortsätta tills dess mål uppnås.

Han sade vidare att ”rättegången mot Mubarak, fria val, människors deltagande i valen och andra krav, uppnås inte  av makten utan av människor som pressar på underifrån”.

Sedan förra årets protester har ett antal protester utbrutit i Kairo och andra egyptiska städer, av vilka några blivit våldsamma.

Chefen för de beväpnade styrkornas högsta råd, fältmarskalken Mohammed Hussein Tantawi, är kanske den egentliga härskaren. Han sade nyligen att militären kommer att lämna över makten till en vald president i juni.