Egyptens internet nedsläckt – demonstranterna förlorar sin kommunikationskanal
Brinnande bildäck och stenar på gatorna där egyptiska demonstranter drabbar samman med kravallpolis på gatorna i Suez i norra Egypten den 27 januari 2011, med krav på att president Hosni Mubarak avgår. (Foto: Khaled Desouki/AFP/Getty Images)


Egyptens protester sprids via ord, över hela landet – till stor del via Twitter, Facebook och SMS – men på torsdagskvällen lokal tid tystnade alla elektroniska kanaler.

Twitter, Facebook och SMS har haft tillfälliga avbrott sedan massprotesterna började på tisdagen. Fortfarande kom dock meddelanden igenom från ad hoc-organisatörer som uppmanade till större demonstrationer, via internetanvändare med proxyservrar som tillät dem att ta sig förbi de digitala murarna.

Från kvällen den 27 januari var dock Facebook och SMS inte längre tillgängliga och omkring midnatt dog plötsligt hela internetsystemet.

Nyheter inifrån Egypten nådde dock fortfarande Twitter även efter att internet hade stängts ner. Många grupper med dissidenter i Arab-världen använder servrar eller webbsidor baserade i andra länder för att skydda dem från att bli nedstängda av förtryckarregimer.

Tweets som kom ut efter stängningen av internet blir alltmer alarmerande: En Twitter-användare som kallar sig marmite_news skrev: ”UPPMANA VÄRLDEN ATT KRÄVA AV FARAO ATT HAN FRISLÄPPER SITT FOLK: INTERNET & SMS ÄR NEDSTÄNGDA AV MUBARAK.”

Sultan Al Qassemi, en kolumnist i Förenade Arabemiratens engelskspråkiga tidning The National twittrade: Inte ens Iran stängde ner hela internet helt och hållet under protesterna.” Och ”Om den egyptiska regeringen verkligen stängde ner hela internet, med lås och bom, kan det vara första gången någonsin det görs. 

Ett tweet från den egyptiska diskussionstråden löd: ”Internet är FULLSTÄNDIGT NEDSTÄNGT överallt för dem, regeringen planerar en massaker.”

TrellaB: ”Jag fick ett FAX från en libanesisk vän i Kairo som sade att hans satellittelefon inte fungerar! Hur kan de stoppa satellittelefoner!!”

Vid en presskonferens i Washington på torsdagen uttalade utrikesdepartementets talesperson Philip Crowley sitt stöd till aktivisterna.

”[Vi] vill se att de egyptiska myndigheterna tillåter och möjliggör att dessa protester sker fredligt. Vi har också klargjort att vi vill försäkra oss om att det inte finns några hinder för det egyptiska folkets möjlighet att använda sociala medier.

Demonstranterna är framförallt unga egyptier som översvämmar gatorna i Kairo, Suez och Alexandria i en tidigare ej skådad uppvisning av stämningar mot regeringen. Det finns ingen identifierbar oppositionell grupp, och inte heller finns någon enad röst i deras krav. En del kräver reformer, andra kräver att president Hosni Mubarak slår följe med den nyligen fördrivne tunisiske presidenten Zine El Abidine Ben Ali i hans exil.

Medan kommunikationerna fortfarande fungerade spreds en uppmaning till massprotester över hela landet den 28 januari efter middagsbönen – vilket mycket väl kan ligga bakom internetblackouten.

En del aktivister hoppas också på att kunna använda detta revolutionstillfälle till att lätta på spänningar mellan sekter i Egypten och bygga upp solidaritet mellan muslimer och den kristna minoriteten.

Ett drag som vann momentum på Twitter var att de egyptiska kristna deklarerade att muslimerna skulle skyddas under deras fredagsbön.

Den kristna minoriteten i Egypten är ofta utsatta för våld och diskriminering. På nyårsdagen i år dödade en bomb 23 kristna i en kyrka i Alexandria och skadade dussintals andra. Våld bröt därefter ut mellan hundratals kopter, muslimer och polis. Kopterna säger att regeringen inte klarade att skydda dem trots hot om våld från militanta grupper i Irak vilka inkluderar Al Qaida.

Med-rapportering från Laila Hassan i Kairo.


Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50136/