Egyptens högsta ledning avgår
Gamal Mubarak, son till Egyptens president Hosni Mubarak, har lämnat sin post i det regerande Nationella demokratiska partiet i Egypten. Gamal ansågs av många vara Mubaraks efterträdare. (Foto: Chris Bouroncle / Getty Images)


Egyptens högsta ledning i det regerande Nationella demokratiska partiet (NDP) avgick på lördagen, enligt den statliga televisionen. Bland dem som avgått finns president Hosni Mubaraks son Gamal Mubarak, som många ansåg vara Mubaraks efterträdare i Egypten.

Hossam Badrawi har utsetts till generalsekreterare för partiet och ersätter även Gamal Mubarak som chef för NDP: s politiska byrå.

Badrawi sade emellertid att Mubarak inte kunde avgå som president, eftersom det skulle bryta mot den egyptiska konstitutionen, rapporterar Al Jazeera.

Det är tydligt att presidenten genom det här draget avsåg att lugna demonstranterna och visa att han menar allvar med reformen. Trots det fortsatte protesterna och tusentals regeringsfientliga demonstranter samlades på Tahrir Square i Kairo på lördagen, protesterna hade då pågått i tolv dagar.

De sammandrabbningar mellan regeringsvänliga och regeringsfientliga grupper som pågått tidigare såg man inte mycket av på lördagen. En talesman för oppositionen sade till Al Jazeera att en demonstrant dödades på lördagen.

På lördag eftermiddag talade chefen för den militära ledningen Hassan al-Roweny till demonstranterna vid Tahrir Square och uppmanade dem att gå hem. Han underströk att armén inte skulle vända sig emot demonstranterna, som det hade ryktats på torget, utan uppmanade dem att lämna platsen.

– Ni har alla rätt att uttala er, men rädda det som är kvar av Egypten, se er omkring, sade Hassan al-Roweny, enligt Reuters.

I ett tal till nationen på nationell tv, bagatelliserade Egyptens premiärminister Ahmed Shafiq, de pågående protesterna och sade att intensiteten i protesterna har minskat och att oppositionen själv är mycket splittrad.

USA: s utrikesminister Hillary Clinton kommenterade situationen i Egypten från Tyskland på lördagen

– Det här läget är helt enkelt inte hållbart. För alla våra vänner och för alla i regionen, både folket och regeringar, är utmaningen att hjälpa våra vänner att systematiskt ta steget mot en bättre framtid, sade Hilary Clinton på presskonferensen.

President Barack Obama sade på fredagen att han personligen hade betonat till Mubarak ”det faktum att framtiden för Egypten ligger i egyptiernas händer.”

”Förtryck kommer inte att fungera, våld kommer inte att fungera. Försök att stänga informationsflödet kommer inte att fungera”, sade Obama i ett offentligt uttalande.

Enligt Obama är det enda som kan hjälpa Egypten nu en välordnad och omedelbar övergångsprocess som engagerar alla parter och leder till demokratiska metoder, rättvisa och fria val, en representativ och lyhörd regering som lyssnar på folkets klagomål.

Mubarak tillkännagav förra veckan att han inte kommer att ställa upp i det kommande presidentvalet i september.

Egyptens vice president, Omar Suleiman, upprepade att Mubarak inte kommer att ställa upp som presidentkandidat igen när hans mandatperiod går ut men att han kommer att fortsätta vara bosatt i Egypten, enligt Egyptens statliga informationstjänst.

På lördagen inledde Omar Suleiman samtal med framträdande oppositionsledare för att påbörja arbetet med att föra landet genom övergången till ett regeringsskifte under ordnade former, enligt den statliga televisionen.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50672/