Egypten - förbjudet sökord i Kina
En man sitter framför sin dator på ett kafé, den 27 januari i Kairo. Över hela Egypten används Twitter och andra sociala medier för att organisera massprotester. (Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images)


Ordet ”Egypten” blev plötsligt ett känsligt ord på internet i Kina på fredagen. Ordet blockerades på alla större sökmotorer i Kina, inklusive den populära mikrobloggsajten Sina.

Enligt somliga rapporter lyftes förbudet på lördagen, men enligt AP sade folk som sökt på ”Egypten” på Sina på fredagen att de fått ett meddelande som sade att ”enligt gällande lag och regler visas inte sökresultaten”.

Uppmuntrade av händelserna i Tunisien, där massiva protester tvingade president Ben Ali att fly till Saudiarabien gick mer än 80 000 egyptier ut på gatorna på fredagen och krävde president Hosni Mubaraks avgång.

Men i Kina har nyheterna om händelserna i Egypten konstant blockerats och alla medier har varit tvungna att använda en nyhetsrapport från den statligt kontrollerade kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

En kinesisk nyhetssajt, Free More News (FMN), utan kopplingar till regimen publicerade genom sin mikroblogg en nyhet som gick ut på att den kinesiska regeringens informationskontor och avdelning 11 på ministeriet för allmän säkerhet gått ut med ett gemensamt förbud.

Enligt FMN står det att läsa i meddelandet om förbudet: ”Gällande upploppen i Egypten måste all media använda Xinhuas pressmeddelande. Det är förbjudet att översätta utländska nyhetsrapporter. Nätsajter måste intensifiera hanteringen av poster i forum, på bloggar och särskilt de interaktiva twitter-avdelningarna. De som inte kan hanteras väl stänger vi.”

Avdelning 11 på ministeriet för allmän säkerhet har ansvar för att övervaka offentliga informationsnätverk.

Personal på Radio France Internationale (RFI) försökte verifiera källan bakom denna information via FMN. RFI fick veta att informationen kom från folk inom mediaindustrin. Man ”garanterade äktheten” men kunde inte avslöja källan av säkerhetsskäl.

Regimens TV-kanal CCTV sände nyheter om protesterna mot regeringen i Egypten under eftermiddagen den 29 januari, men all annan fastlandsmedia försökte tona ner eller begrava nyheten på svåråtkomliga ställen på sina sajter.

Från och med lördagen har det kinesiska kommunistpartiet tydligt indikerat att dess position är att man stödjer den nuvarande regimen i Egypten.

 

 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50220/