Egypten för kaotiskt att kontrollera
Egyptiska soldater intar position vid ingången till Tahrirtorget i Kairo den 8 juli 2013. Massprotesterna fortsätter i Egypten och landet riskerar ännu mer kaos. (Foto: AFP/Hassan Ammar)


Hoppet om en fredlig lösning i ett land som återigen drabbats av vrede och blodsutgjutelse minskar för varje dag. Måndagens dödande, där minst 50 demonstranter och tre säkerhetspersoner dödades, ökar oron för vad som kan bli en våldsspiral.

Som svar på dödsskjutningarna, där soldaterna använt skarp ammunition mot demonstranter, uppmanade Muslimska brödraskapets ledare egyptierna att resa sig mot armén. De uppmanade också till nya massprotester på tisdagen.

Egypten har sett många massdemonstrationer sedan president Mohammed Mursi blev avsatt av landets militär den 3 juli, både från dem som stöder honom och dem som är emot.

– Egypten är på väg in en period där kriser utvecklas alltför snabbt för att någon av landets politiska aktörer kan styra dem”, sade Lina Khatib, ledare för programmet för arabiska reformer och demokrati vid Stanford University, i ett e-postmeddelande.

Som svar på det senaste våldet, varnade Egyptens främste religiösa ledare, imam Ahmed al-Tayyeb, för inbördeskrig och tog det ovanliga steget att tillkännage att han skulle isolera sig i sitt hem tills våldet upphör.

”Ett inbördeskrig liknande det i Syrien är inte troligt, men med Egyptens storlek och befolkning är det inte otänkbart att landet kollapsar i ett politiskt, socialt och ekonomiskt kaos”, sade Khatib.

Situationen i Egypten
är labil då både anhängare och motståndare till Morsi uppmanar till fler protester. Egyptens interimistiska president, Adly Mansour, som utsågs av militären efter att Mursi avsatts, meddelade att parlaments- och presidentval skulle hållas i början av 2014.

Enligt Khatib, upprepar den egyptiska militären samma misstag som sågs under Mubaraks regim.

”Under Mubaraks regim tvingade förtrycket av islamister dem att gå under jorden vilket ledde många in på en extremistisk bana. Om den nuvarande ledningen i Egypten fortsätter på samma väg, kommer vi sannolikt att se en ny framväxande trend av islamistisk extremism, vilket kommer att leda Egypten till en framtid av cykler med förtryck och auktoritarism”.

På måndagen stängde
egyptiska tjänstemän Muslimska brödraskapets huvudkontor i Kairo. Enligt myndigheterna hittades vapen på kontoret. Förra veckan arresterade Egyptens militär ledare i Muslimska brödraskapet och utfärdade arresteringsorder för uppemot 300 medlemmar.

Enligt Tarek Masoud, docent i offentlig politik vid Harvard Kennedy School, blir Egyptens största utmaning att hitta ett sätt att inkludera det Muslimska brödraskapet i landets framtid.

”Det är möjligt att ett tillslag mot Brödraskapet kan lugna situationen tillfälligt genom att störa rörelsen och skingra anhängarna. Men man befarar att detta bara skulle vara ett förspel till en våldsam omgruppering”, sade Masoud i ett inlägg på Kennedy Schools hemsida.

Översatt från engelska