Egna lyxiga gravplatser statussymbol i Kina
Familjen Chens privata gravplats i Fujianprovinsen. (Foto: Xinhua)


I sydöstra Kina har en välbärgad familj köpt upp mark och byggt sig privata gravplatser, i strid mot landets lagar. Gravområdet har plats för 26 familjemedlemmar, och majoriteten är fortfarande vid liv.

I Kina är det trångt om utrymmet på kyrkogårdarna. Gravplatserna hyrs för några årtionden, då marken ägs av staten. Byggandet av egna påkostade gravplatser har därför blivit en statussymbol bland rika och mäktiga.

År 2010 köpte den kända och framgångsrika entreprenörsfamiljen Chen i Fujianprovinsen, en 3 000 kvadratmeter stor tomt av några bönder i byn Chenguang, för att bygga familjemedlemmarnas sista viloplats. Gravplatserna är tänkta att räcka till familjens kvarlevor under fyra generationer.

De tre hittills avlidna familjemedlemmarnas namn och levnadstid är ingraverade med svart text, medan de som fortfarande är i livet har fått sina gravar namngivna med röd text.

Andra nyuppförda gravplatser i Fujianprovinsen. (Foto: Xinhua)

Andra nyuppförda gravplatser i Fujianprovinsen. (Foto: Xinhua)

Egentligen är det förbjudet att anlägga privata gravplatser, men för familjen Chen och andra välbärgade familjer är förbudet enbart tomma föreskrifter.

Vissa gravar som byggts i området har tre meter höga välvda murar, torn och marmortrappor, och är omgivna av träd och rabatter, rapporterar statliga medier.

Förra året, 2015, skickade lokala myndigheter i Fujian arbetare för att täcka över de illegala gravarna, även de som tillhörde familjen Chen, rapporterade Xinhua. Men familjen Chen och de övriga familjerna har återställt gravplatserna, och sedan dess har de lokala myndigheterna inte brytt sig om dem.

Översiktsbild av det privata gravområdet där familjen Chens gravplats är störst, med lyxig vit marmor. (Foto: Xinhua)

Översiktsbild av det privata gravområdet där familjen Chens gravplats är den största. (Foto: Xinhua)

GRANSKNING: Dödens sjukhus

Ettbarnspolitikens pris – skolor ombyggda till ålderdomshem