Ed Milliband blir ny Labourledare
Ed Miliband framträdde efter att ha blivit vald till ny ledare för Storbritanniens oppositionsparti, Labour, inför deras årliga konferens i Manchester i nordvästra England, den 25 september 2010. (Foto: Paul Ellis / AFP / Getty Images)


Ed Milliband blev ledare för Storbritanniens Labourparti efter en jämn tävlan med sin bror, David. Röstningen pågick till den sista omgången i en tävlan som har dominerats av Milliband-bröderna, vilka båda har varit ministrar i Labourregeringen.

Det komplicerade valsystemet gjorde att procentsatser lästes upp och kandidater eliminerades i flera minuter, till sista ögonblicket då en kandidat hade 50 procent av den totala voteringen plus en röst. Ed besegrade sin bror med bara dryga en procent över Davids 49,35 procent.

Det fanns en risk för att en polarisering av tidigare partitrogna och Miliband-brödernas nuvarande anhängare skulle skada partiet efter att Tony Blair kommenterat David i positiva ordalag i sina memoarer och i intervjuer.

Ed Milliband arbetade på finansdepartementet under Gordon Brown och blev minister för energi och klimatförändringar. Han har bett om att få återgå till mer gräsrotskontakt med väljarna, bort från New Labours politik, vilket gav partiet vinsten i tre val.

David har nyligen försökt distansera sig från Blairs riskabla profil när denne kom i blickpunkten efter att det visade sig att han inte ångrade invaderingen av Irak, trots de bräckliga bevisen för massförstörelsevapen och hans ”blodpengar” i form av donation till skadade soldater.

Ed Milliband accepterade sin nya roll och tackade för den stora äran som partiet hade gett honom, och han prisade sina medkandidaters kampanjer och talade om att ena partiet.

Omröstning slutade vid 15-tiden på onsdagen den 22 september med parlamentsledamöter, ledamöter av Europaparlamentet och partimedlemmar som avlämnade sina röster. Anslutna fackföreningar och socialistiska grupper avslutade sin omröstning på måndagen.

Labour använder ett tredelat elektorskollegium. Parlamentsledamöter och ledamöter av Europaparlamentet har högst värde per röst. Partimedlemmar kom därefter medan anslutna fackföreningarna med socialistiska sammanslutningar hade den sista tredjedelen.

The New Statesman noterar att en röst från en parlamentsledamot är värd lika mycket som rösterna från 608 partimedlemmar och 12915 anslutna medlemmar. En röst från en partimedlem är värd lika mycket som rösterna från 21 anslutna medlemmar.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43201/