ECFA: Början till slutet för Taiwans demokrati?
Hundratusen taiwaneser protesterade på gatorna mot Ramavtal för ekonomiskt samarbete med Kina. (Foto: Wu Tsen-Hsi, Epoch Times)


Fler än hundratusen motståndare gick ut på Taipeis gator den 26 juni för att protestera mot ett förestående undertecknande av Ramavtal för ekonomiskt samarbete (ECFA) med Kina.

Befattningshavare säger att avtalet kommer att sänka tullavgifterna på 539 produkter och öppna upp servicesektorn, och ge ett starkt uppsving på runt 100 miljarder dollar om året i handel åt båda hållen. Men motståndarna tror att ECFA kommer att ge Taiwans ekonomi och demokrati en svår framtid, och så småningom hjälpa Kina att ”förena” Taiwan.

Kritikerna säger att när affären väl träder i kraft kommer billiga varor från Kina att översvämma den taiwanesiska marknaden och orsaka stor arbetslöshet i Taiwan. Man är rädd för att de ekonomiska effekterna kommer att göra Taiwan för svagt för att försvara sig mot Kinas politiska planer på att förena Taiwan med Kina.

Förre taiwanesiska presidenten Lee Teng-hui, 87 år, talade vid mötet.

– ECFA är en bluff från den kinesiska kommunistregimens sida. Under förevändning av att vara till nytta för Taiwan kommer regimen att stjäla Taiwans tillgångar, talang och teknologi. Det kan inte vara mer uppenbart att regimen siktar på att ta över Taiwan, sade Lee.

Lee uppmanade Taiwans folk att skydda Taiwan med demokrati och göra sin röst hörd i kommunalvalet vid årsskiftet.

På en tidigare presskonferens citerade Lee ”Taiwan Disaster”, författad av Yuan Hongbing, och sade att den kinesiska kommunistregimen har sagt öppet att denna typ av ekonomisk förening, för Taiwans del, är att vinna ekonomiska fördelar och, för Kinas del, att förverkliga politiskt enande.

Tsai Ing-wen, ordförande för oppositionens Demokratiska framstegsparti (DPP), sade att pakten kommer att låsa in Taiwan i Kinas ekonomiska system. Hon sade att avtalet kommer att gynna stora företag på bekostnad av majoriteten av taiwaneserna.

Tsai varnade för att om avtalet undertecknas ”kommer vår nästa generation att få svårt att hitta jobb, och våra löner kommer att frysas”.

För många taiwaneser utgör dagens Hongkong den illavarslande framtiden med ett Taiwan som är beroende av Kina. Chan, med finanser som yrke, sade att hon kom ända från Hong Kong för att delta i sammankomsten.

– Efter det att Hongkong undertecknade CEPA [Mainland and Hong Kong Closer Economic Partnership Arrangement] med Kina, översvämmade kinesiskt kapital aktie- och fastighetsmarknaderna. Detta överhettade ekonomin och skadade marknadsstrukturen, sade Chan.

Chan sade vidare att ECFA kommer att påverka Taiwan ännu mer, eftersom Taiwans ekonomi, som vilar främst på jordbruk och tillverkningsindustri, är mer sårbar för kinesiskt inflytande än Hongkongs finansbaserade ekonomi.

– ECFA är inte bara en ekonomisk företeelse, utan den har också en enorm inverkan på samhällsideologin. Hong Kong håller till exempel på att förlora demokratin och mänskliga rättigheter ur sikte som en följd av alltför stort beroende av Kina, sade Chan.

Men Taiwan har inte mycket att välja på, eftersom Kina har använt sitt politiska inflytande för att blockera alla andra möjligheter för Taiwans utveckling. Till exempel har Taiwan uteslutits från ett frihandelsavtal mellan Kina och sydostasiatiska nationernas förbund (Association of Southeast Asian Nations – ASEAN Plus One), medan Taiwans största konkurrenter Japan och Sydkorea kommer att ansluta sig till avtalet år 2015 för och bilda ett regionalt organ – ASEAN Plus Three.

På en marknad med hård konkurrens och låga vinstmarginaler kan tullarna vara avgörande för en ekonomis överlevnad. Detta är det främsta motivet för Taiwan att underteckna ECFA med Kina.

Ekonomiprofessor Kenneth S. Lin vid National Taiwan University kommenterade i en intervju med New Tang Dynasty TV att Kina har trängt in Taiwan i ett hörn och försöker hålla Taiwan som ekonomiskt gisslan.

– Kina har blockerat alla andra möjligheter för Taiwan. ECFA är den enda vägen som Kina avsiktligt lämnat öppen, så att Taiwan inte kommer att ha något annat val än att förlita sig på Kina och utvecklas inom Kinas ekonomiska ramar, sade Lin.

– Efter ECFA kan vi bli nästa Hongkong. Egentligen tror jag att vi inte kommer att ha ens så mycket frihet, eftersom Kina kommer att fortsätta att stärka sitt grepp, sade Lin vidare.

Undertecknandet av ECFA är planerat till den 29 juni i staden Chongqing, Kina.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38173/