Ebola: Ytterligare tre i spansk karantän
Läkare utan gränser sätter på sig skyddskläder på Donka sjukhusets isoleringsavdelningen i Västafrikas Conakry där personer med ebolavirus är intagna. (Foto: Cellou Binani / AFP / Getty Images)


Ytterligare tre personer har satts under observation för Ebola på ett sjukhus i Madrid, vilket har ökat antalet personer som observeras för symptom till 16 stycken. Det vårdbiträde som smittats av viruset befann sig i lördags i ett allvarligt men stabilt tillstånd.

De ytterligare tre personer som nyligen satts under observation är en sjuksköterska som kommit i kontakt med vårdbiträdet, en frisör som träffat henne samt en städare på sjukhuset. Alla befann sig på fredagen på sjukhuset Carlos III i Madrid.

I ett uttalande från regeringen har man sagt att inga av de 16 personerna i karantän, däribland det smittade vårdbiträdets make, fem läkare och fem sjuksköterskor, har visat några symptom.

Ett senare regeringsuttalande sade att en av de fem sjuksköterskorna har testat negativt för Ebola men kommer att stå under fortsatt ”passiv observation”.

Den smittade kvinnan första kända fallet utanför Västafrika

Den 44-åriga kvinnan utgör det första kända fallet där en person fått sjukdomen utanför Västafrika under det nuvarande utbrottet där. Kvinnan hade tagit hand om två spanska präster som dog av Ebola på sjukhuset, en i augusti och en i september.

På sjukhuset kunde några av personerna i karantänen på sjukhusets femte våning ses luta sig ut genom fönstren och göra segertecken åt journalisterna nedanför.

Protest mot myndigheter

Under de senaste dagarna har tusentals människor samlats i fler än 20 städer runt om i Spanien för att visa sympati med den 44-åriga kvinnan och för att protestera mot att Madrids myndigheter på onsdagen avlivat hennes hund istället för att placera den i karantän.

Några hade skrivit hundens namn i sina ansikten och flera bar plakat med ord som ”Du är inte ensam” till stöd för kvinnan. Många av demonstranterna har krävt hälsominister Ana Matos avgång.

Den statliga televisionen TVE visade en intervju med den 44-åriga kvinnans kusin som sade att hon hört att patientens tillstånd förbättrats något.

TV-stationen visade även hur journalister frågade kvinnans mor om hennes dotter blivit bättre.

”Det verkar så”, sade modern från ett fönster i sitt hus i staden Becerra i nordvästra Spanien.

Översatt från engelska