Ebola-screening införs på fem flygplatser i USA
Vita husets pressekreterare Josh Earnest talar på ett pressmöte i Vita huset, onsdagen den 8 oktober, 2014. Earnest talade om att temperatur-screening av passagerare som anländer från Västafrika på fem flygplatser i USA, ingår för att bekämpa ebola. (Foto: Brendan Smialowski /AFP /Getty Images)


USA har beslutat att börja ta temperaturen på resenärer från Västafrika som anländer till fem amerikanska flygplatser. Feberkontrollerna är en del av de upptrappade åtgärderna som svar på ebola-epidemin.

President Barack Obama sade att de nya insatserna kommer att skapa ytterligare skydd mot ebola och är ett sätt att hitta misstänkta fall bland inkommande resenärer till USA.

”Dessa åtgärder är egentligen bara att ha både livrem-och-hängslen. Det är ett extra skyddande lager utöver de som redan finns på flera flygplatser”, sade Obama till statliga och lokala tjänstemän i en telefonkonferens på onsdagen.

Fokus ligger emellertid fortfarande på att stoppa epidemin i Västafrika, sade Thomas Frieden, chefen för den amerikanska motsvarigheten till smittskyddsinstitutet (CDC), i Atlanta.

Åtgärder startar på lördag

I Vita huset, sade talesmannen Josh Earnest att screeningen för feber ska börja på New Yorks JFK-flygplats, och de internationella flygplatserna i Newark, Washington Dulles, Chicago och Atlanta. De nya åtgärderna ska börja på lördag på JFK-flygplatsen.

Frieden sade att tempen ska tas med en anordning som undviker direktkontakt med resenärerna.

Obama sade att de nya åtgärderna även kommer att omfatta fler screeningsfrågor för passagerare som anländer från de tre hårdast drabbade länder, Liberia, Sierra Leone och Guinea. Han säger att åtgärderna ger de amerikanska tjänstemännen rätten att isolera, utvärdera och följa upp resenärer och samla in all information om deras kontakter.

95 procent kommer till utvalda flygplatser

Vita Husets talesman, Josh Earnest, sade att de fem utvalda flygplatserna omfattar 94 procent av destinationerna för dem som reser till USA från Liberia, Sierra Leone och Guinea. Han uppskattade att cirka 150 personer skulle kontrolleras dagligen med de nya åtgärderna.


Folk står tillsammans under en bönevaka och minnesstund den 8 oktober i Dallas, Texas, för Thomas Eric Duncan, som avled på onsdag morgon till följd av ebolaviruset. (Foto: Joe Raedle / Getty Images)

Folk står tillsammans under en bönevaka och minnesstund den 8 oktober i Dallas, Texas, för Thomas Eric Duncan, som avled på onsdag morgon till följd av ebolaviruset. (Foto: Joe Raedle / Getty Images)

En liberiansk man som hade kommit till USA med ebola dog på onsdagen. Den 42-årige Thomas Eric Duncan, är den första personen som diagnostiserats med sjukdomen i USA. Han kom till Dallas i slutet av september men visade inga tydliga tecken på ebola när han anlände till USA.

Delar ut informationssblad

På onsdagen sade biträdande sekreteraren för USA:s departement för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas, att tullpersonal och gränsskyddsagenter har börjat dela ut informationsblad till resenärer med information om vilka symtom man kan söka efter, och anvisningar för att ringa läkare om de blir sjuka inom 21 dagar, inkubationstiden för ebola.

Mayorkas sade tjänstemännen skulle observera alla resenärer efter ”allmänna tecken på sjukdom” vid ankomsten till flygplatserna. Han talade på en säkerhetskonferens för flygplatser.

Symtons märks inte alltid

USA har brottats under de senaste veckorna med vad den kan göra, eftersom ankommande passagerare kanske inte har symtom när de anländer.

Ebola har dödat mer än 3 400 människor i Västafrika och smittat minst dubbelt så många, enligt Världshälsoorganisationen. Viruset har haft förödande konsekvenser på vårdpersonal, och har dödat fler än 370 av vårdpersonalen i de värst drabbade länderna i Liberia, Guinea och Sierra Leone, platser som redan innan ebola-utbrottet hade brist på läkare och sjuksköterskor.

Fler åtgärder väntas

USA president Barack Obama, har sagt att USA kommer att ”arbeta med protokollregler för att göra ytterligare screening av passagerare både vid källan och här i USA.”

Extra undersökningsåtgärder har införts vid flygplatserna i utbrottszonerna. Avresande passagerare screenas för feber och tillfrågas om de har haft kontakt med någon som smittats med ebola.

Översatt från engelska.