Ebola ger FN ovanligt uppdrag - en hälsovårdskris
FN:s säkerhetsråd höll ett möte om ebolautbrott i Västafrika den 18 september 2014 i New York. (Foto: Andrew Burton/Getty Images)


FN:s generalförsamling och säkerhetsrådet godkände förra veckan FN:s uppdrag för Ebola Emergency Response för att hindra det pågående ebolautbrottet.

Uppdraget ger den operativa ramen för att säkerställa snabba och effektiva åtgärder som krävs för att stoppa utbrottet, att behandla infekterade, bevara stabiliteten och hindra spridning till länder fria från ebola, enligt FN:s websida.

FN organiserade ett team som på måndagen anlände till Accra i Ghana för att där upprätta uppdragets högkvarter.  Ett annat team anlände till Liberia, ett land som drabbats hårdast i den pågående ebolaepedemien.

Det är första gången någonsin som FN engagerar sig i en hälsovårdskris, benämnd UNMEER.

FN:s talesman Stephane Dujarric sade också, enligt FN:s webbsida, att FN söker bidrag från medlemsländerna eller andra organisationer, företag eller enskilda.

FN:s Världshälsoorganisation, WHO, uppdaterade på måndagen sin ebolainformation som hälsovårdsministerierna i Guinea, Liberia och Sierra Leone lämnat in: 5 843 fall och 2 803 dödsfall.

WHO rapporterade även att "Exponering av hälso- och sjukvårdspersonal fortsätter att vara ett alarmerande inslag i detta utbrott".

WHO:s kriskommitté för ebolautbrott i Västafrika 2014 upprepade och betonade starkt att det inte bör finnas något allmänt förbud mot internationella resor eller handel.

Inställda flyg och andra reserestriktioner isolerar de drabbade länderna och får negativa ekonomiska konsekvenser och hindrar hjälp att nå fram.