Dyrt att dö i Kina
En pojke står mellan gravar under den årliga Qingmingfestivalen, eller ”gravsopningsdagen” på en offentlig begravningsplats i Shanghai, 6 april 2015. (Johannes Eisele/AFP/Getty Images)


För kineserna kan det bli dyrare att vila i frid än att hålla sig vid liv. Enligt fastlandskinesiska medier är hyran för begravningsplatser i stadsmiljö ibland betydligt högre än den för bostäder i samma område.

I Kina hör all mark till staten. En plats på begravningsplatsen på omkring en kvadratmeter hyrs på 20 år för en klumpsumma.

Begravningsplatsen Chang’an i Jiadingdistriktet i Shanghai tar motsvarande mellan 70 000 och 110 000 svenska kronor för en kvadratmeter, beroende på kvaliteten på platsen. Som en jämförelse ligger ett 70-årskontrakt på en typisk bostad i samma distrikt på mellan 15 000 och 30 000 kronor.

Fu Shenqi, en demokratiaktivist som bor utanför Kina, sade till Epoch Times:
– Många saker är onormala i Kina. En är att vanliga människor inte kan hitta en plats att bo. Men för rika människor kan en begravningsplats förvandlas till ett lyxbygge. Det här är ett tecken på extrema sociala klyftor och ojämn inkomstfördelning.

I januari köpte Ji Jianye, tidigare borgmästare i staden Nanjing, en 150 kvadratmeter stor plats till ett pris som låg 700 000 kronor under marknadsvärdet.

Enligt en artikel i Beijing News kostar en grav i Peking mellan 40 000 och 140 000 kronor. Det inkluderar inte kostnaden för gravstenens text, dekorationer eller den årliga skötselavgiften.

Priserna är så höga att många Pekingbor har valt att begrava sina döda i Hebei, en provins med 73 miljoner invånare som omgärdar huvudstaden.

Olämplig intressekedja

”Den kinesiska begravningsbranschen har länge kontrollerats av den lokala civilbyrån”, sade Dong Ming, en politisk och ekonomisk kommentator, till New York-baserade New Tang Dynasty Television. ”Vissa byråer driver till och med egna begravningsbyråer. Andra samlar på sig illegala rikedomar genom att sälja marken som ska användas till begravningar till fastighetsutvecklare till väldigt låga priser.”

”Om inte den här intressekedjan mellan civilbyråerna och fastighetsutvecklarna bryts, kommer gravplatspriserna aldrig att sjunka. Men det kommer inte att ske någon förändring under den nuvarande regimen, för folk vägrar att ge upp sin makt”, sade Dong.

– Vi är levande människor, och vi kan inte hitta någonstans att bo, men de döda bor på luxuösa och överdådiga platser, sade Li Qiqun, som bor i en by i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina.

Lis hem var ett av hundratals som revs av de lokala myndigheterna 2007.