Dyrköpt maktdelning i Nordirland
Konfliktveteranerna Paisley, ledare för Londonvänliga DUP, och Adams, ledare för IRA:s politiska gren Sinn Féin, har för första gången satt sig ned vid samma förhandlingsbord i parlamentsbyggnaden Stormont i östra Belfast. (Foto: AFP/ Peter Muhly)


Nordirlands politiker har hunnit ifatt verkligheten. Flera år efter det att våldet dött ut har Ian Paisley och Gerry Adams till slut enats om att samregera. Priset: Nästan 500 miljarder kronor i regionalstöd.

-Allt vi har gjort de senaste tio åren har varit en förberedelse för detta ögonblick, sade Storbritanniens premiärminister Tony Blair lättat på måndagseftermiddagen.

Då hade konfliktveteranerna Paisley, ledare för Londonvänliga DUP, och Adams, ledare för IRA:s politiska gren Sinn Féin, för första gången satt sig ned vid samma förhandlingsbord i parlamentsbyggnaden Stormont i östra Belfast. De enades om att tillsammans styra provinsen från den 8 maj.

Markering

Riktigt varför måndagskvällens tidsfrist för samstyret, av Blair tidigare sagd vara ”ristad i sten”, måste överskridas med sex veckor har inte förklarats. Men Paisley antydde att det mest var en markering mot ledarna i London och Dublin.

-Tidigare har regeringen (i London) satt godtyckliga tidsfrister, men i dag har vi enats om schemat för upprättandet av regeringsinstitutionerna. Och det ska ske tisdagen den 8 maj 2007.

Den 80-årige Paisley, som i årtionden uttryckt hat och misstänksamhet mot IRA och Sinn Féin, såg dock mer trött än triumfatorisk ut på presskonferensen sida vid sida med Adams.

-Efter en lång och svår tid för vår provins tror jag att enorma möjligheter ligger framför oss, sade Paisley, hopsjunken över de papper han läste högt ur.

Även Adams var mycket formell när han läste upp Sinn Féins slutsatser.

-Detta markerar början på en ny era i politiken på denna ö, sade han – en blinkning till att Sinn Féin hoppas att fredsframgången ska föra partiet framåt även i det val som snart väntas i republiken Irland.

495 miljarder

De forna ärkefienderna sneglade osäkert på varandra när de samlade ihop sina papper, reste sig och gick därifrån utan att skaka hand.

Med sin uppgörelse hann DUP och Sinn Féin ifatt det beslut Storbritanniens Nordirlandsminister Peter Hain fattade i söndags. Han lämnade då över makten till det regionstyre som inte uppnåddes förrän ett dygn senare.

De hinner också ifatt vardagen i Nordirland, där terrorvåldet sedan flera år är ett minne blott. Belfast bågnar under en ekonomisk boom och turisthorderna som strömmar till de brittiska öarnas nya trenddestination.

Tony Blairs fredstriumf lämnar dock en maffig nota efter sig – som efterträdaren Gordon Brown får plocka upp. Londonregeringen har lovat 35 miljarder pund i regionalstöd och kastade nyligen in en extra miljard om parterna enades nu. Det motsvarar totalt 495 miljarder kronor som frigörs under de närmaste åren, då Brown väntas ha tagit över som brittisk premiärminister.


Ian Paisley (V) och Sinn Fein:s ledare Adams (H) talar till media under en presskonferens. (Foto: AFP/ Paul Faith)

Ian Paisley (V) och Sinn Fein:s ledare Adams (H) talar till media under en presskonferens. (Foto: AFP/ Paul Faith)