DVD-tips: The Darjeeling Limited
Wes Anderson regisserade "The Darjeeling Limited". (Foto: AFP)


  • Produktionsår: 2007
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Wes Anderson
  • Medverkande: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Angelica Huston m fl
  • Kommer ut: 080507
  • Betyg: 3/5

”The Darjeeling” är en riktigt bra film, men den känns som ett steg ner från regissör Andersons tidigare filmer, vilket sänker betyget från en fyra till en trea.

Den första filmen jag såg av Wes Anderson var ”The Royal Tenenbaums” (USA, 2001), som jag älskade. Han har en väldigt speciell stil; den är lugn, nedtonad och lite mysigt skruvad. Hans nästa film, ”The Life Aquatic with Steve Zissou” (USA, 2004), var även den en film som jag älskade. Därför hade jag väldigt höga krav på honom när jag skulle se ”The Darjeeling Limited”.

Sanningen är den att ”The Darjeeling Limited” är riktigt bra; den har Andersons vanliga skruvade stil och skådespelarna är, som vanligt, med på noterna med halvsorgliga ansiktsuttryck mest hela tiden. Så varför bara en trea i betyg? Jo, för att jag förväntar mig mer av Anderson. Detta är ett steg ner från hans tidigare filmer. Den känns helt enkelt lite bagatellartad jämfört med de andra filmerna. Det som skiljer denna film från hans tidigare, är att de tidigare filmerna beskrev en emotionell resa; vid resans slut hade karaktärerna förändrats till det bättre. ”The Darjeeling Limited” har också detta element i sig, men inte i lika stor grad.

Owen Wilson brukar vanligtvis vara lite tröttsam; han har en lite speciell skådespelarstil som är kul i de tre första filmerna man ser honom i, men sedan har man tröttnat på honom. I Andersons regi funkar det däremot, kanske tack vare att Wilsons stil funkar bäst i samband med Andersons välskrivna dialog. Sedan brukar han alltid vara mer nedtonad i Andersons filmer, så även i denna. Någon som får mer utrymme att vara lågmält rolig är Adrien Brody, vars sorgliga uppsyn och konstiga manér lockar till en del skratt, i alla fall från undertecknad.

Även om jag, som sagt, är en smula besviken på ”The Darjeeling Limited”, tycker jag att fotot förtjänar ett par meningar. Wes Andersons filmer har alltid utmärkt foto, ”The Darjeeling Limited” inkluderat. Han använder intressanta färger, har fiffiga scenbyggen och snygga kameraåkningar. Kort sagt: ”The Darjeeling Limited” är en fröjd för ögat.