Dvd-premiär: True Blood Säsong 2
Skådespelerskan Kristin Bauer (mitten) från HBOs True Blood. (Foto: AFP/Jim Watson)


  • Produktionsland: USA
  • Produktionsår: 2009
  • Skapad av: Alan Ball
  • Medverkande: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanton, Alexander Skarsgård, Rutina Wesley, Michelle Forbes m fl.
  • Kommer ut: 100521

De senaste åren har det återigen blivit populärt med vampyrer. Serierna och filmerna är av varierande kvalitet. “True Blood” är dock en av de bättre och är min personliga favorit. Det som skiljer denna serie från andra serier och filmer med samma tema, är att den, för det första, är ganska brutal i sin gestaltning av blodsugarna och, för det andra, för att den har en hel del svart humor.

Vampyrgenren fick ordentlig fart tack vare den omåttligt populära filmen “Twilight” (Catherine Hardwicke, USA, 2008), som häromåret följdes upp av “New Moon” (Chris Weitz, USA, 2009). Och snart är det premiär för nästa delen, “Eclipse” (David Slade, USA). I mitt tycke är dessa filmer extremt dåliga; det är helt obegripligt hur de har kunnat dra in över en miljard dollar i biljettintäkter. För de av er som inte är bekanta med filmserien kan jag säga att det handlar om en tonårsflicka som träffar en vampyrpojke. De blir kära och tittar på varandra med suktande blickar i två timmar eftersom pojkens tillstånd försvårar intimitet av olika anledningar. Detta upplägg resulterar i två väldigt tråkiga filmer i mitt tycke.

På den lilla skärmen finns det två serier att tillgå. Den första är “The Vampire Diaries” (Kevin Williamson & Julie Plec, USA, 2009). Även denna handlar om en ung kvinna som blir kär i en manlig vampyr. Denna serie lider dock av samma tröttsamma suktande som “Twilight” och dess uppföljare. Ian Somerhalder lyfter dock serien en aning med sin karismatiska och omåttligt onda karaktär, Damon. Som tur är finns “True Blood” som alternativ. Även denna serie handlar om ett kärlekspar i samma konstellation (kvinnlig människa/manlig vampyr). Dock är det lite mer glöd i deras förhållande; för de av er som är intresserade av sådant, innehåller “True Blood” en hel del sexscener. Själva huvudberättelserna i de två säsongerna är ganska tunna; upplägget liknar detektivhistorier. Så i varje säsong får vi se hur Sookie Stackhouse (Paquin) försöker lösa ett mysterium. Fokuserar man på detta mysterium, förlorar serien sin lockelse efter ett tag. Och detta gäller framför allt den andra säsongen, vars mysterium inte är vidare intressant.

Det som gör serien intressant är de olika färgstarka karaktärerna. Huvudkaraktärerna Sookie och Bill (Moyer) börjar bli en aning tråkiga under säsong 2. Särskilt Moyers karaktär börjar bli lite tråkig med sitt överbeskyddande manér. Även detta fyller dock en roande funktion då det påtalas av exempelvis den elaka och levnadsglade svenske vampyren Eric (Skarsgård). Som svensk tycker jag att man ska vara stolt över det faktum att Skarsgårds karaktär är en av de mest intressanta i serien. Min personliga favoritkaraktär är dock Sookies bror, Jason (Kwanton), som är en underbart korkad kille som alltid lyckas hamna i trubbel. Serien hade dock kunnat klara sig utan Michelle Forbes agerande, som inte övertygar för fem öre. Å andra sidan spelar hon något sorts andeväsen, men jag tycker ändå att hon spelar över.

Jag vet inte varför någon skulle välja “Twilight” eller “The Vampire Diaries” framför “True Blood”. Jag rekommenderar hur som helst “True Blood” för dess färgstarka karaktärer; man behöver inte ens tycka om vampyrgenren för att tycka om denna serie. Det enda man behöver tycka om är svart humor, vilket jag tror de flesta gör.