Dussintals döda efter jordskalv i sydvästra Kina
Ett stenblock ligger på en väg i Yiliang, i Yunnanprovinsen, sydvästra Kina, efter två grunda skalv som drabbade området. (Foto: STR / AFP / Getty Images)


En serie jordskalv drabbade på fredagen ett tätbefolkat område i sydvästra Kina där infrastrukturen är dåligt utbyggd. Minst 64 människor dödades och hundratals skadades. Dödssiffran kommer sannolikt att stiga, rapporterade statliga medier.

US Geological Survey bekräftade att två skalv med magnituden 5,6 inträffat inom en timme i sydvästra Yunnanprovinsen, båda med epicentrum nära den bergiga staden Zhaoyang. Byrån sade att det kom dussintals efterskalv.

Även om de två skalven var av måttligt styrka utlöstes de relativt nära jordytan, vilket ökar risken för skador.

Skalvet kändes och gjorde mest skada i provinserna Yunnan och Guizhou, meddelade statliga medier. Videoinslag på den statliga CCTV visade högar av bråte, med tegel och betongstycken, utspritt om gatorna.

Nästan alla dödsfall rapporterades i länet Yiliang i Yunnan, ett tätbefolkat område som sägs ha dålig infrastruktur och byggnadskonstruktion. Regionen anses vara en av de fattigaste i Kina. Befolkningen tillhör huvudsakligen Yi-folket.

”Många av byggnaderna där är byggda av tegel och balkar, och de har inte stor bärighet,” sade Yunnans chefsseismolog Huang Fugang, enligt Radio Free Asia. ”Dessa konstruktioner är i princip inte jordbävningssäkra.”

Statliga medier rapporterade att vägar, telefonledningar, vårdinrättningar, skolor, kraftverk och annan infrastruktur skadades i skalven.

För fyra år sedan dog nästan 90 000 personer i en jordbävning som drabbade landsbygden i Sichuanprovinsen, norr om Yunnan. Många skyllde förödelsen på dåligt byggda skolor, broar och andra byggnader.

Över 100 000 människor evakuerades i drabbade områden över hela Yunnan, meddelade statliga språkröret Xinhua, och tillade att mer än 6 000 hus förstördes och 430 000 bostäder sades vara skadade. Omkring 200 000 människor kommer sannolikt att behöva flyttas i Yiliang och det har påverkat livet för 700 000 människor, rapporterade nyhetsbyrån.

Zhu från byn Maoping i länet Yilang berättade för Epoch Times att runt ”en tredjedel av husen har kollapsat och 90 procent är skadade så illa att människor inte kan bo där.”

Dödssiffran kommer sannolikt att öka under de kommande dagarna på grund av ras och skred som utlöses av skalven.

”Den svåraste delen av räddningsarbetet nu är trafik[situationen],” sade Li Fuchun, chefen för Luozehedistriktet, som ligger nära skalvets epicentrum, till Xinhua. ”Vägar är blockerade och räddningsarbetare måste ta sig upp i bergen för att nå de svårt drabbade byarna.”

En bosättning som ligger nära en zinkgruva i Luozehe skadades också allvarligt, och cirka två dussin familjer tvingades lämna området på grund av fallande stenblock. ”Det är skrämmande. Min bror dödades av fallande stenar. Efterskalven kom om och om igen. Vi är så rädda,” lyder ett citat från gruvarbetaren Peng Zhuwen.

Nyheten om skalvet gav eko överallt på de kinesiska sociala mediernas webbsidor, inklusive Sina Weibo, en Twitter-liknande webbplats där många människor skrivit sina kondoleanser, böner och bilder av ljus för katastrofoffren.

Översatt från engelska.