DUP och Sinn Féin mot valseger
Valarbetare räknar röster. DUP och Sinn Féin går starkt i rösträkningen efter Nordirlands val. (Foto: AFP /Peter Muhly)


DUP och Sinn Féin går starkt i rösträkningen efter Nordirlands val. De båda partierna som väntas bilda regering i provinsen tog nästan alla de mandat som blev klara på torsdagen.

Slutresultatet väntas först på fredagen, då också Storbritanniens och Irlands premiärministrar Tony Blair och Bertie Ahern träffas för att diskutera vägen framåt.

Av de första siffrorna på torsdagen att döma vinner DUP på den brittiskvänliga sidan med ungefär 30 procent av rösterna, medan Sinn Féin med cirka 27 procent som väntat blir största parti bland de Irlandstillvända krafterna.

Det innebär att DUP-ledaren Ian Paisley och Sinn Féins Martin McGuinness är piskade att sätta sig i samregering senast den 26 mars, den tidsfrist som Blair och Ahern satt upp.

Paisley och McGuinness har inte kunnat samarbeta tidigare, men nu kan det bli av. Inte minst eftersom valdeltagandet i onsdagens val verkar bli högre än 2003 års 61 procent. Det sätter ytterligare tryck på politikerna att få igång den tidigare våldsdrabbade provinsens samstyre, som legat nere sedan 2002.

-De som är emot har fått sitt, som det verkar mycket tydliga, svar, sade Sinn Féin-ledaren Gerry Adams på torsdagen.